Britanska kraljica u knjizi rekorda: Danas slavi 65 godina na tronu

Flickr

na je konstanta u toj zemlji i drži je zajedno, makar je još uvijek razdire spor oko Brexita.

Britanska kraljica Elizabeta II danas slavi 65 godina na tronu i puni knjigu rekorda: državni je poglavar s najdužim stažem.

Kraljica, tada još princeza, 6. veljasče 1952. boravila je u Keniji sa svojim suprugom kada je stigla vijest da je njen otac iznenadno preminuo. Od tog trenutka postala je Elizabeta II, Božjom voljom kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, poglavarica Commonwealtha i čelnica Anglikanske crkve, prenosi Deutsche Welle.

Elizabeta II je već i na drugim godišnjicama svoje vladavine govorila kako to njoj nije povod za slavlje jer je to i godišnjica smrti njenog oca. Zato redovno ovaj dan provodi u tišini i bez javnih nastupa, a tako će biti i ove, sada već 65. godišnjice njenog kraljevstva.

Već i zbog takvog staža, mnogi Britanci se ne mogu sjetiti doba bez njihove kraljice. Ona je konstanta u toj zemlji i drži je zajedno, makar je još uvijek razdire spor oko Brexita. Ako ne za kraljicu, za njene podanike je 6. veljače ipak dan radosti, divljenja i zahvalnosti ženi koja se držala svog obećanja kojeg je dala na svoj 21. rođendan u jednom obraćanju putem radija:

“Objavljujem vam svima da će moj život, bio on kratak ili dug, biti potpuno u vašoj službi”, kazala je tada.



Kraljičinom sinu  i prijestolonasljedniku Charlesu trenutno je 68 godina i baš kao što njegova majka ruši rekorde, ruši ih i on kao pretendent koji je najduže čekao da sam sjedne na prijestolje

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI