Brexit jača potporu neovisnosti Škotske

Screenshot

Potpora škotskoj neovisnosti i otcjepljenju od Velike Britanije maksimalno je porasla u protekle četiri godine, a potaknuli su je uglavnom birači koji žele ostati u Europskoj uniji, rezultati su nedavno provedene ankete.

Članovi Škotske nacionalne stranke (SNP), koja se zalaže za neovisnost sastali su se na dvodnevnoj proljetnoj konferenciji, a anketa YouGova pokazala je da je sklonost otcjepljenju porasla na 49 posto s 45 posto u odnosu na zadnju anketu koju je YouGov proveo za The Times u lipnju 2018.

SNP radi na novim potezima za poticanjem neovisnosti nakon poraza na referendumu 2014. Njihov prijedlog o tomu da neovisna Škotska nastavi s korištenjem funte u monetarnoj uniji s Velikom Britanijom nije dobro primljen.

Čelnici SNP-a su u subotu predložili da, ako Škotska glasa za neovisnost, njezini stanovnici nastave upotrebljavati britansku funtu dok se ne zadovolji šest ekonomskih uvjeta za uvođenje škotske valute. No zastupnici su prijedlog odbacili, pozvavši na pripreme za uvođenje nove valute “što je prije moguće nakon Dana neovisnosti” te da potreba za zadovoljenjem spomenutih ekonomskih uvjeta ostane aktualna.

YouGov je ustanovio kako 53 posto Škota smatra da u idućih pet godina ne bi trebalo organizirati novi referendum o neovisnosti. Škotska premijerka i predsjednica SNP-a Nicola Sturgeon zalaže se da se to ostvari prije 2021., kada završava mandat aktualnome škotskom parlamentu.



YouGov je anketirao 1029 odraslih osoba u raznim dijelovima Škotske. Anketa je pokazala i da se birači koji žive sjeverno od engleske granice postupno distanciraju i od konzervativaca i od laburista.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI