BRAVO HRVATSKA ‘Za dom spremni’ pozdrav podržava više od 50 posto Hrvata!

Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatski narod nikog ne mrzi ali imaju jasan stav o predivnom i vrlo starom hrvatskom pozdravu Za dom spremni, kao i o komunistima!

Kako je i za očekivati većina Hrvata ne mrzi nikoga i protiv je nasilja i diskriminacije nad bilo kojom skupinom društva, što je iznenadilo autore istraživanja – Govor mržnje u Hrvatskoj s  Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu  kojeg su u  pretak predstavili profesori Nebojša Blanuša, Enes Kulenović i Zoran Kurelić, piše Forum.tm. Naime, iako se silom trude prikazati Hrvate kao mrzitelje, ovo istraživanje pokazalo je suprotno – Hrvati nikog ne mrze. Ali, ovo istraživanje pokazalo je i pravu istinu o hrvatskom narodu što se tiče starog hrvatskog pozdrava Za Dom Spremni. Naime, Hrvati su u ovom istraživanju jasno su rekli da nemaju ništa protiv tog pozdrava i njih se čak 55 posto izjasnilo kako pozdrav zabranili uopće ne bi, dok bi čak 70 posto Hrvata zabranilo svo znakovlje komunističkog sustava.

Naime, odgovore 1000 ispitanika o tome treba li zabraniti pozdrav „Za dom spremni“ i komunističke simbole, istraživači su povezali s njihovim odgovorima na potpitanja o religiji, povijesnim ličnostima, zadovoljstvu demokracijom.  Tako, recimo, odgovori na jedno od pitanja, je li bolja demokracija ili su društvu potrebne autoritarne vođe, pokazuju da oni koji smatraju da su društvu potrebne snažne vođe uglavnom su oni ispitanici koji ne bi zabranili „Za dom spremni“ te koji podržavaju Franju Tuđmana. I njih je u Hrvatskoj više!

„Tu su razlike i s obzirom na politički svjetonazor. Najmanje bi zabranjivali oni koji sebe identificiraju s nacionalizmom, a oni koji bi najviše zabrinjavali su liberali. (Proučite simboliku ove rečenice koja sve govori op. a.). Čak 70 posto Hrvata smatra da bi trebalo zabraniti komunistička obilježja, što je neka vrsta obračunavanja s prošlošću“, rekao je profesor Blanuša koji inače na FPZG-u predaje kolegije o političkoj i socijalnoj psihologiji te o povijesti nacionalizma.

Rezultati pokazuju da su građani koji su skloni zabrani simbola i znakovlja izrazito nezadovoljni demokracijom, dok ispitanici koji nisu skloni zabranama uglavnom dolaze s desnog spektra. Kada je riječ o preferenciji političkih stanaka, postoji jaz između birača opozicije koji bi zabranjivali fašističke simbole, dok su oni koji ne podržavaju sankcioniranje pozdrava „Za dom spremni“ uglavnom skloniji HDZ-u. Zabranu tog pozdrava ne podržavaju ljudi skloniji religiji. S obzirom na regiju, za razliku od stanovnika Dalmacije i Slavonije koji ustaški pozdrav ne bi zabranili, ispitanici iz sjeverne Hrvatske te Istre, Primorja i Gorskog Kotara skloniji su kažnjavaju „Za dom spremih“ građana,  što istraživači tumače kao posjednicu ratnih događanja, piše forum tm. 

>>>>Sud utvrdio: Pozdrav ‘Za Dom spremni’ je stari hrvatski pozdrav



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI