Bozanić o pedofiliji: ‘Svatko tko nešto dozna neka odmah prijavi’

screenshot

Zagrebački kardinal Josip Bozanić pozvao je vjernike da odmah prijave ako znaju nešto o pedofiliji u crkvenim redovima. S papom Franjom razgovarao je i o blaženom Alojziju Stepincu.

Drugi dan četverodnevna summita o prevenciji svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece, na kojemu se okupilo oko 190 visokih predstavnika Katoličke Crkve iz svih dijelova svijeta, prolazi u sjednicama na kojima se postavljaju pitanja i daju odgovori te dalje iznose svjedočenja žrtava seksualnog zlostavljanja koje su počinili članovi Crkve.

Na susretu u Vatikanu je i kardinal Josip Bozanić. Za Dnevnik Nove TV komentirao je slučaj kardinala McCarricka. Njega je Papa u subotu trajno razriješio iz svećeničkog reda nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje odraslih i maloljetnika.

“Sigurno da je to teški slučaj. Odjeknuo je kao nešto što se prvi put takvo dogodilo. Ostavio je jednu težinu, stanovitu neugodnost. Ali s druge strane on je i zna da se u Crkvi stvari trebaju rješavati, bez obzira radi li se o običnom vjerniku, svećeniku, biskupu, kardinalu.”

Koja bi bila vaša preporuka, kako postupati sa žrtvama, što za njih učiniti i na koji način spriječiti da se to više ne događa?



“Da s jedne strane moramo imati u vidu žrtve i s njima biti oprezni, jer nije njima lako. Svatko tko nešto dozna neka odmah prijavi i to neka prijavi i civilnim i crkvenim vlastima. To se ne smije odugovlačiti i čekati. Jer kad se prijavi, zapravo se pomaže sprečavanje novoga zla.”

Jeste li vidjeli Papu, jeste li s njim prošli riječ o ovome svemu uključujući i ovaj susret koji se odvija?

Vidio sam Papu dva puta ovih dana. Mi smo o tome kratko razgovarali premda me je iznenadilo i to što je Papa nakon tog razgovora otvorio i temu blaženog Alojzija Stepinca u jednom, rekao bih, pozitivnom vidu.

Samoinicijativno je otvorio?

“Jeste.”

Kako biste Vi to protumačili?

“Da Papa traži rješenje”, zaključio je kardinal Bozanić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI