Bošnjaković: ‘Referendumska pitanja su neprihvatljiva’

screenshot

Najavio je novu mrežu sudova

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” govorio je o Zdravku Mamiću, referendumskoj inicijativi “Narod odlučuje” i paketu pravosudnih zakona. 

Govoreći o Zdravku Mamiću ministar Bošnjaković kazao je tek da će se vidjeti kako će ta procedura ići jer Mamić ima i državljanstvo BiH i RH. “Tjeralica je otišla, a BiH će sukladno svojim zakonima utvrditi ima li uvjeta za izručenje ili nema. Oni štite svoje građane od izručenja, ali mi imamo potpisani međudržavni sporazum u kojem se kaže da ćemo vođeni motivima da se borimo protiv organiziranog kriminala, pranja novca i slično –  izručivati jedni drugima kada su građani opterećeni takvim presudama i optužbama.Suradnja na tom planu do sada nije dala značajne rezultate, ali je bilo izručenja iz RH u BiH i obrnuto”, dodao je.

Ministar Bošnjaković kazao je među ostalim da u Hrvatskoj postoji mogućnost izricanja mjera opreza. “Tu je stvar prosudbe u svakom konkretnom slučaju. Mora se izmjeriti koliki je rizik da netko ode, pa onda djelovati s takvim mjerama. U ovom konkretnom slučaju radilo se o tome da je okrivljenik surađivao sa sudom – dolazio je na rasprave”, rekao je Bošnjaković.

Naglasio je da će se sutra sastati s ministrom pravde BiH i između ostalog dotaknuti toga sporazuma te drugih otvorenih pitanja.

Referendumska pitanja su neprihvatljiva



Govoreći o referendumskoj inicijativi “Narod odlučuje” Bošnjaković je kazao da je proces prikupljanja potpisa završio te da sada slijedi utvrđivanje točnoj broja. “Vrlo vjerojatno je da će Ustavni sud biti  u poziciji da odredi jesu li pitanja u skladu s Ustavom. Moj stav je da su pitanja apsolutno neprihvatljiva”,kazao je.

Paket od šest pravosudnih prijedloga zakona donijet će se do 15. srpnja

“Set od šest zakona prošao je prvo čitanje u Saboru, ide sada u drugo čitanje, a sutra je na sjednici Vlade. Mislim da će biti donijeti do 15. srpnja. Trendovi u rješavanju predmeta nisu loši. Oni su pozitivni. Svake godine više predmeta riješimo nego što ih primimo. Svake godine bilježimo smanjenje broja neriješenih predmeta. Novim mjerama želimo pojačati trendove”, kazao je Bošnjaković.

“Na prekršajnom sudu unazad nekoliko godina bilježimo velilki pad predmeta. Oni nemaju dovoljno predmeta. Spajamo prekršajne sudove s općinskim, osim Splita i Zagreba. Tako će suci s prekršajnog suda postati suci općinskih sudova u okviru kojih će raditi prekršajne predmete. Oni koji nemaju dovoljno predmeta bit će raspoređeni na neke druge odjele”, kaže ministar.

Napravit ćemo jednu novu mrežu sudova na taj način. Sada imamo općinskih i prekršajnih 46, a nakon toga ćemo imati 34.

“Jedna slaba točka u svemu tome je i imenovanje sudaca. DSV svojim odlukama nije baš poštivao redoslijed na ljestvici koja se ustanovljuje brojem bodova koje neki kandidat dobije. Kandidat npr. sa 70. mjesta bio je u prednosti u odnosu na one koji su bili više rangirani. Ustavni sud je onda takve odluke stavio izvan snage, izjavio je. Želimo napraviti jedan transparentniji sustav i ubzati imenovanja da to ne traje po godinu-dvije, već da se u šest mjeseci završi. Unijeli smo i promjene vezano za izbor Vrhovnog suda i glavnog državnog odvjetnika”, rekao je.

Govoreći o novom glavnom državnom odvjetnikuDraženu Jeleniću kazao je da je on čovjek kontinuiteta. “Vrlo je dobro upućen u organizaciju i strukturu državnog odvjetništva i predmete koji se rade. On je dobro rješenje za tu poziciju. Očekujem da će donijeti novu energiju i elan u rad”, kazao je.

U vezi afere hotmail nije ništa detaljno želio reći kazavši tek da je riječ o predistrazi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI