Bivši australski nadbiskup osuđen zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja djeteta ipak neće u zatvor

twitter

Utvrđeno je da je čak sedam posto svećenika seksualno zlostavljalo maloljetnike, a 62 posto žrtva koje su prijavile takvo zlostavljanje dolazilo je iz institucija koje je vodila Crkva. Australska vlada odlučila je izdvojiti 3 milijarde američkih dolara i obeštetiti žrtve u razdoblju od deset godina. U taj plan uključeno je 60.000 žrtava.

Bivši australski nadbiskup Philip Wilson, najviši katolički velikodostojnik u svijetu kojemu je suđeno za prikrivanje seksualnog zlostavljanja djece, izbjegao je u utorak zatvor nakon što mu je sudac dopustio da odsluži 12 mjeseci kućnog pritvora.

Sudac lokalnog suda u Newcastleu Robert Stone naložio je Wilsonu da ostane u kućnom pritvoru u domu njegove sestre u blizini Newcastlea, u Novom Južnom Welesu, najmanje šest mjeseci, nakon čega će steći uvjete za mogući otpust, javili su lokalni mediji.

Wilson nije pokazao nikakve emocije kada mu je uručena presuda, javila je novinska agencija Australian Associated  Press, a prenosi Dpa.

Ovaj katolički svećenik (67) bio je prisiljen u srpnju odstupiti s mjesta nadbiskupa Adelaide nakon rastućih zahtjeva za njegovim odstupom, uključujući i takav zahtjev australskog premijera Malcolma Turnbulla.

Wilson je osuđen u svibnju, a u srpnju mu je izrečena kazna do 12 mjeseci pritvora zbog toga što je propustio izvijestiti policiju o seksualnom zlostavljanju dvaju mladih ministranata koje je počinio svećenik pedofil 1970-ih godina.



Wilson, koji ima početni stadij Alzheimera, pokrenuo je kampanju protiv vlastite osude.

Sudac koji mu je u utorak uručio konačnu presudu naveo je kako su u obzir uzete činjenice njegova ranijeg dobrog karaktera, te da su uzete u obzir njegove godine i mentalno i fizičko stanje zbog čega se smatra da je kućni pritvor dovoljna kazna za njega.

Wilson je u vrijeme kada se događalo seksualno zlostavljanje bio na dužnosti pomoćnog župnika u East Maitlandu, u Novom Južnom Welesu. Znao je da je svećenik James Fletsher seksualno zlostavljao ministrante no odbacio je “utemeljene optužbe” želeći zaštititi Crkvu i njezinu reputaciju, navedeno je prilikom suđenja u svibnju.

Sam Fletcher je u prosincu 2004. osuđen po devet točaka optužbe zbog seksualnog zlostavljanja djece i umro je u zatvoru dvije godine kasnije.

Sudac Stone je prilikom izricanja presude u srpnju ustvrdio kako bivši nadbiskup nije pokazao nikakvo žaljenje ili kajanje zbog prikrivanja zločina. Kazao je da je njegov motiv pritom bio zaštititi Katoličku Crkvu.

Slučaj bivšeg nadbiskupa Wilsona ukazao je na australsku borbu protiv raširenog seksualnog zlostavljanja djece unutar crkve i drugih institucija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI