Bivša pripadnica HVO-a osuđena na 14 godina zatvora zbog ratnih zločina

Snimka zaslona

U iskazima svjedoka predočenima sudu Bašić je opisana kao iznimno okrutna osoba

ša pripadnica Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane 58-godišnja Azra Bašić, osuđena je u srijedu pred Sudom Bosne i Hercegovine na 14 godina zatvora.  Proglašena je krivom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica po kojoj je donesena nepravomoćna presuda tereti Azru Bašić za zločine tijekom rata u BiH i oružanog sukoba između vojske bosanskih Srba i HVO koje je počinila najprije kao pripadnica 305. brigade HV-a, a poslije kao pripadnica 103. brigade HVO-a.

Prema optužnici Bašić je u razdoblju od 26. travnja do početka svibnja 1992. godine u prostorijama bivšeg Doma JNA u Derventi i na području sela Polje gdje su bili zatvoreni civili i jedan ratni zarobljenik srpske nacionalnosti s područja općine Derventa, sama ili zajedno sa drugim pripadnicima Hrvatske vojske i HVO-a sudjelovala u ubojstvu, mučenju i nečovječnom postupanju, nanošenju velikih patnji i ozljeda zatočenicima.

U iskazima svjedoka predočenima sudu Bašić je opisana kao iznimno okrutna osoba koja je zatočenike izvrgnula najtežim zlostavljanima, zbog čega je dobila nadimak Krvava Azra i Azra Dva Noža.

Američki FBI uspio je nakon dugogodišnje potrage locirati Bašić i uhititi je 2011. godine, a iz SAD je deportirana zbog davanja lažnih iskaza o svom sudjelovanju u ratu u BiH.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI