Biočina: ‘Apsurdne presude su udar na slobodu medija’

screenshot

Posljedice takvih tužbi su neizravna cenzura.

Hrvatska udruga poslodavaca tvrdi kako je učestalost presuda te neujednačenost pravnih standarda na kojima se temelje, zapravo ozbiljna prijetnja ustavnim kategorijama slobodno izražavanje i medijske slobode. 

Situacija je postala alarmantna i urgentna. U zadnjih nekoliko mjeseci gotovo da ne prođe tjedan bez da se pojavi vijest o nekoj osuđujućoj presudi protiv nekog hrvatskog medija za nadoknadu štete radi duševne boli. Radi se o apsurdnim i nelogičnim presudama. Teško je čak i laicima shvatiti na temelju čega su neke presude donesene”, rekao je Marko Biočina iz Udruge novinskih izdavača pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca u Studiju 4 HTV-a. 

Presude predstavljaju ozbiljnu ugrozu za slobodu izražavanja i medijske slobode te predstavljaju i vrlo veliku opasnost za poslovanje medija, dodaje Biočina ističući da su, poglavito manji mediji, suočeni s velikom pravnom nesigurnošću. 

Suočeni smo sa sve većim brojem tužbi visokih državnih dužnosnika ili dužnosnika u pravosudnom aparatu, a posljedice takvih tužbi su neizravna cenzura. “

Što se tiče zakonskih okvira, potrebne su promjene. Biočina kaže da oni nisu protiv nakladničke odgovornosti, no da je potrebno jasno definirati pravila. 



Nužno je da se uvedu jasni zakonski standardi i kriteriji i to temeljem toga kako se određene stvari pravno dokazuju i u konačnici”, kakve su visine odšteta.

Očekuju reakciju iz vlade i da se otvori dijalog kako bi se došlo do novih rješenja. 

Što se tiče medijskih sloboda, Biočina zaključuje da Hrvatska nije medijski neslobodna država, ali da trend nije dobar te da su potrebne promjene.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI