BIH: Srpske vlasti u Drvaru Hrvatima ne dopuštaju izgradnju crkve i groblja

0
370

Hrvatima katolicima se ne dopušta pokop njihovih pokojnika na gradskom Šobića groblju zajedno s pravoslavnim vjernicima. Ta zabrana je na snazi čak i unatoč činjenici da su se na tome groblju katolici pokapali u 19. i 20. stoljeću

Srpske vlasti u Drvaru Hrvatima katolicima godinama ne dopuštaju izgradnju crkve ali niti groblja zbog čega se njihovi mrtvi pokapaju u drugim općinama ili mjestima otkuda su na kraju rata 1995. godine doselili po čemu je ova općina vjerojatno morbidna iznimka u Europi, piše politika +.

“U Drvaru se uskraćuje jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo na slobodu vjere – pravo ići u svoju vlastitu crkvu i pravo biti pokopan na svom vlastitom groblju. Nažalost, po ovome je Drvar rijedak i jedinstven slučaj, ne samo u državi BiH, nego možda i u cijeloj Europi”, navodi se u priopćenju iz župe Drvara upućenom medijima. 

Loading...

Pojašnjava se kako su privremene hrvatske vlasti nakon oslobađanja Drvara 1995. godine dodijelile lokaciju za groblje katolicima, no kasnije se utvrdilo kako se radi o privatnoj zemlji lokalnih Srba nakon čega je prije 15 godina zabranjen njihov ukop na lokaciji Trninić brijegu. 

U međuvremenu, Hrvatima katolicima se ne dopušta pokop njihovih pokojnika na gradskom Šobića groblju zajedno s pravoslavnim vjernicima. Ta zabrana je na snazi čak i unatoč činjenici da su se na tome groblju katolici pokapali u 19. i 20. stoljeću o čemu svjedoči više devastiranih i porušenih nadgrobnih spomenika. 

Tako je bilo sve do potpunog protjerivanja i likvidacije Hrvata katolika za vrijeme Drugog svjetskog rata i poslije njega kada je 1949. potpuno srušena i katolička crkva. 

Iz župe Drvar naveli su i kako katolički vjernici u Drvaru nemaju svoju vlastitu crkvu, nego da već 22 godine bogoslužje obavljaju u preuređenim prostorijama nekadašnjeg društvenog doma „Partizan“. Jednako toliko godina traju nastojanja drvarskih katolika, ali i političke opstrukcije općinskih vlasti, da se dobije komad zemlje na kojem bi se izgradila katolička župna crkva. 

Nedavno su drvarski župnik, a potom i banjolučki biskup Franjo Komarica, uputili dopis načelniku općine Drvar Goranu Broćeti i predsjedniku Vlade Hercebosanske županije Ivanu Joziću, u kojem ih mole da se očituju o dodjeli zemljišta za izgradnju katoličke crkve u Drvaru. 

Naime, početkom srpnja Općinsko vijeće Drvar donijelo je odluku kojom obvezuju načelnika općine da u roku 60 dana ponudi Župi Drvar tri prikladne lokacije za izgradnju katoličke crkve. 

“Budući da je od donošenja te odluke prošlo već četiri mjeseca, a ni općina ni županija se nisu oglasile po tom pitanju, katolici u Drvaru s pravom tvrde da se nastavljaju političke opstrukcije, te sumnjaju da su po tko zna koji put žrtvom političke trgovine SNSD-ovih općinskih vlasti u Drvaru i županijskih vlasti HDZ BIH u Livnu”, navodi se u priopćenju iz Župe Drvara.