Bernardić: ‘Ako je netko vjernik, trebao bi Crkvi davati iz svoje plaće ili mirovine’

screenshot

Pogrešno je sekularizam poistovjetiti s ateizmom

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u Saboru je u srijedu govorio o sekularnoj državi osvrnuvši se na propovjed hvarskog biskupa mons. Petra Palića.

“Mons. Palić govorio je o vjerskoj nepismenosti generacija te rekao kako je sekularizam ušao u kuće. To pokazuje elementarno nepoznavanje pojma sekularnosti. Pogrešno ga je poistovjetiti s ateizmom, jer ne zači ateizam ili odbacivanje vjere, nego pravo na izbor, pravo na promjenu ili napuštanje neke vjerske zajednice, kao i pravo na nevjerovanje”, rekao je Bernardić.

“Sekularnost je jamac jednke slobode savjesti. U 21. stoljeću u Hrvaskoj nitko ne smije biti diskriminiran ni po kojoj osnovi. Revizija Vatikanskih ugovora je potrebna jer treba jasno utvrditi principe na kojima crkva dobiva državni novac. Građani bi morali precizno znati u što Crkva ulaže stotine milijuna kuna, a crkva podnositi financijska izvješća jer novac koji dobivaju od države novac je svih građana. Crkva svakako treba pomoć, ali ne da političari daju novac kako hoće – ako je netko vjernik treba davati novac iz svoje plaće i mirovine, a ne da se uzima od svih građana. Vjeronauk treba u školama biti prvi ili posljednji sat da djeca koja ga ne pohađaju ne bi bila diskriminirana. Vjeronauku je mjesto u crkvama, a ne u školama”, poručio je Bernardić.

Osvrnuo se i na rad nedjeljom te rekao kako ga treba jasnije definirati te adekvatno platiti.

“Za kvalitetnu reviziju Vatikanskih ugovora ne moramo otići daleko, samo do susjedne Slovenije. Jedina namjera prijedloga revizije Vatikanskih ugovora jest da se djeca ne diskriminiraju po vjerskoj osnovi, da se uštedi i da se rad nedjeljom adekvatno plati”, zaključio je Bernardić, prenosi Dnevnik.hr.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI