Beljakov plan: ustaše u zatvor, priziv savjesti samo u privatnim klinikama, vjeronauk van iz škola

screenshot

Želim biti dio ekipe koja će od Hrvatske napraviti normalnu i sređenu zemlju, mijenjati je nabolje.

Ja bih one koji izvikuju ustaški pozdrav kažnjavao ne samo novčano ili zatvorom nego obaveznim gledanjem filmova o konclogorima četiri sata na dan. Ali Plenković se, iako antifašist, licemjerno dodvorava HDZ-ovim biračima koji ne žele čuti da je Hrvatska imala najsnažniji antifašistički pokret u Drugom svjetskom ratu. I kako ćemo naprijed kad smo zarobljeni u prošlosti?!”, ustvrđuje Beljak u intervjuu za Globus iznoseći svoju viziju Hrvatske koji djelomice prenosimo.

Kad ste ulazili u politiku, jeste li razmišljali da vas “slučaj kazić” može koštati političke karijere?

Da sad provedete anketu i pitate ljude je li točno da je Krešo Beljak osuđen za krađu kazetofona, 99 posto njih bi reklo da je to točno, a to nije istina. Činjenica jest da sam napravio glupost i žao mi je zbog toga, ali HDZ i njihove službe su se pobrinule da se stvori takva percepcija. No, povjerenje birača koje sam uvijek dobivao na svim izborima govori mi da u tome nisu uspjeli. Nisam se uopće mislio baviti politikom. U vrijeme kad sam ušao u politiku imao sam otvoreno radno mjesto na Sveučilištu u Augsburgu, gdje sam živio tri godine, s uvjetima boljim nego što ih ima bilo koji hrvatski političar – bavio sam se svojom strukom, demografijom, ali sam se ipak odlučio za Hrvatsku. Da mi je netko dvije godine prije toga rekao da ću biti gradonačelnik i zastupnik, od srca bih se nasmijao. Stvari su se događale, a ja sam se prilagođavao.

I što kao demograf mislite – što su to dobre demografske mjere?

Čisti narod ne postoji, to je izmišljotina iz 19. stoljeća, današnja hrvatska nacija mješavina je stotinjak različitih etnija koje su prolazile ili dolazile na ovo područje. Po svim teorijama, hrvatska nacija ne može se samostalno oporaviti. Mi smo na putu propasti i nema tih mjera koje to mogu spriječiti. Ne samo mi, i Nijemci i Šveđani i Francuzi… Već sutra bi svaka žena trebala početi rađati prosječno 4,5 djece da bismo za 50 godina imali oporavak. To je fakt. Jedini način da se obnovimo jest useljavanje, a na nama je kako ćemo regulirati integraciju i pripremiti se za te promjene da ne postanemo stranci u vlastitoj zemlji.



Prije osam mjeseci Vladino tzv. povjerenstvo za suočavanje s prošlošću donijelo je preporuke koje su trebale biti osnova za donošenje zakonskog rješenja o sankcioniranju simbola nedemokratskih i totalitarnih režima. Austrijanci uvode zakon kojim će se oštro kažnjavati isticanje ustaškog znakovlja, u rangu sa simbolima Al Kaide i Islamske države. Zašto se Hrvatska ne može jasno odrediti o zabrani ustaških simbola?

Preporuke tog povjerenstva su smiješne. Jedina prava preporuka već dugo postoji i nju je dao Nirnberški sud 1946. To je preporuka. Netko tko ide protiv Ustava i netko tko je u stanju staviti bilo kakav znak pitanja iznad antifašizma za mene ne može biti ugledan član ničega, ma kakvu on titulu imao.

Hrvatska se ne može odrediti jer to Plenković ne želi. A imao je golemu šansu. Plenković dolazi s Hvara, Hvar je izrazito antifašistička sredina, nisu imali niti jednog ustašu, bili su pod Italijom, tamo su svi bili partizani, na Sutjesci je u dva dana poginulo sto mladića s Hvara. Ako netko može tumačiti zašto je hrvatski antifašizam vrijednost koju nema praktički niti jedan drugi narod u Europi, onda je to predsjednik Vlade. I Kolinda Grabar-Kitarović je javno izjavila da joj je djed bio u partizanima. Ne znam tko bi osim njih to mogao napraviti.

Siguran sam da su i predsjednica i premijer antifašisti i da znaju što je prava vrijednost kao što je znao i Franjo Tuđman. A ovo što oni rade je licemjerno dodvoravanje biračkom tijelu, posebno onom nepismenom dijelu. Sva ta povjerenstva za suočavanje s prošlošću idu prema amortiziranju istine, mazanju očiju HDZ-ovih birača koji ne žele čuti da je Hrvatska imala najsnažniji antifašistički pokret u Drugom svjetskom ratu. To njihovi birači ne žele čuti. Zato premijer i predsjednica to ne govore.

Pa kako biste vi to regulirali?

Prijedlozi iz opozicije idu za tim da se kažnjavaju ustaški pozdravi. Ja bih kažnjavao ne samo novčano ili zatvorom, nego obaveznim učenjem ustaških rasnih zakona, gledanjem filmova o konclogorima četiri sata na dan. Svaka rasprava o značenju fašizma u 21. stoljeću sramotna je i nazadna!

Smeta li vama izložba posvećena Vukovaru u Saboru u sklopu koje je bila i slika pokojnog Francuza Jean-Michela Nicolliera s ustaškim znakovljem?

E, to je možda problem. Problem je što se Domovinski rat i Drugi svjetski rat pokušavaju izjednačiti. Franjo Tuđman je vrlo jasno rekao što misli o tom znakovlju, da ga nose mladići koji su zavedeni, koji jesu hrvatski domoljubi, ali koji nesvjesno ističući ustaške simbole rade protiv interesa Hrvatske.

Što mislite: hoćemo li iduće godine dobiti novi tzv. zakon o pobačaju ili će premijer taktizirati, tražiti odgodu jer mu zakon može biti rizičniji od ratifikacije Istanbulske konvencije?

Ne bih mu htio biti u koži. Ali sam si je kriv. Mogao je izabrati SDP, pa bi danas bio predsjednik SDP-a, kamo i pripada. Plenković jednostavno nije HDZ-ovac – to se vidjelo na izglasavanju Istanbulske konvencije, oko problematike udomljavanja, a vidjet će se i oko pobačaja i ženskih prava.

Biste li vi u javnu raspravu o pobačaju uopće uključili predstavnike vjerskih zajednica?

Ne. To u sekularnom društvu ne ide. Moramo iz javnog života izbaciti teme koje nemaju veze s javnom upravom i javnim novcem; vratimo vjeronauk u Crkve, priziv savjesti u privatne klinike i onda se takve teme ne mogu propitivati tko god da dođe na vlast ili postane većina u društvu. Velika je greška Plenkovića što je propustio povijesnu šansu da stvari stavi na svoje mjesto.

Kakve su vaše političke ambicije, što biste vi voljeli biti?

Želim biti dio ekipe koja će od Hrvatske napraviti normalnu i sređenu zemlju, mijenjati je nabolje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI