Belgijska vlada pred raspadom zbog Marakeškog sporazuma

screenshot

Stranka N-VA pokrenula je u utorak kampanju preko društvenih medija protiv migracijskog pakta

Belgijska koalicijska vlada desnog centra bori se za preživljavanje nakon što je najveća stranka koalicija rekla da neće poduprijeti globalni pakt o migraciji pod pokroviteljstvom U.N.-a

Stranka N-VA pokrenula je u utorak kampanju preko društvenih medija protiv migracijskog pakta, ali je ona brzo prekinuta. Kampanja je sadržavala slike muslimanskih žena s pokrivenim licima i citat iz sporazuma u kom se navodi kako imigrantima treba omogućiti da zadrže kulturne običaje iz svojih domovina.

Pogriješili smo”

Pogriješili smo”, izjavio je lider N-VAA Bart De Wever za VRT mrežu nakon što je kampanja postala metom kritike lijevih medija i javnosti.

De Wever se ispričao zbog slika žena koje nose nidžab, ali odmah dodao: “ove slike nisu lažne. Svakodnevno možete snimati takve slike u Bruxellesu. To je samo zapažanje stvarnosti.”

Belgijski premijer Charles Michel obećao je u rujnu u sjedištu Ujedinjenih naroda da će otići na sastanak u Marrakechu u Maroku gdje će se slijedeći tjedan potpisati U.N. Global Compact Global Compact za sigurnu, urednu i redovnu migraciju.



Uslijed prevrata N-VA u vezi sporazuma, u utorak poslijepodne je otkazan sastanak Vlade i Michel je nastavio konzultacije s potpredsjednicama u potrazi za izlazom iz krize. Ipak, opcija je sve manje.

Sporazum ide predaleko

Komentirajući kampanju N-VA, zamjenik kršćansko-demokratskog premijera Kris Peeters rekao je: “Imam samo jednu riječ za ovo – nepristojno.”

Ujedinjeni narodi tvrde da će kompaktni promicati sigurnu i urednu migraciju i smanjiti krijumčarenje ljudi. Iz N-VA pak tvrde kako će sporazum prisiliti Belgiju na koncesije imigrantima mimo volje naroda i gubitak suverenosti. “U našoj demokraciji mi odlučujemo. Suverenost je s ljudima”, navela je stranka u priopćenju.

Mnogi stručnjaci kažu kako je sporazum neobvezujući, no iz N-VA poručuju da ide predaleko i da bi čak i tzv. “migranti” koji su u Belgiji ilegalno imali mnogo dodatnih prava.

U.N. kompakt je finaliziran u srpnju, i tada su samo SAD odbijale potpisati ga. Nekoliko europskih država od tada su se povukle iz sporazuma čije će se potpisivanje održati tijekom konferencije 10. i 11. prosinca u Maroku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI