Bandićev Manhattan: Donosimo detalje impresivnog projekta koji će niknuti u srcu metropole

grad zagreb

Kada nešto zamisli, šef hrvatske metropole Milan Bandić tada to i realizira, svim kritikama i negodovanjima unatoč. Tvrdoglav kakav jest, Bandić je nedavno predstavnicima medija otkrio planove koje ima za Novi Zagreb, sve napučeniji dio Zagreba koji danas broji 120 tisuća stanovnika.

Prema onome što je Bandić najavio, Novi Zagreb uskoro bi trebao postati Manhattan u malom, zahvaljujući sadržajima koji će ondje niknuti te kako je rečeno pridonijeti kvaliteti života građana cijelog grada. Cilj projekta jest preobrazba prostora, u novo i inovativno gradsko područje s mještovitom i razvnovrsnom namjenom, a sve to zaokružiti bi se trebalo u turističku atrakciju, kroz koju bi se formiralo središte Novog Zagreba.

Kako je gradonačelnik najavio na Valentinovo, u Novom Zagrebu planira se Grad u Gradu, između rijeke Save, Avenije Većeslava Holjevca, Avenije Dubrovnik i Ulice Radoslava Cimermana, na površini od gotovo 1,1 milijun četvornih metara, ali nije želio ništa detaljnije reći osim da će to biti novi Manhattan.

Ono što već sada prepričavaju izvori bliski šefu metropole, zvuči prilično impresivno. Naime, na preko milijun četvornih metara niknut će zdanje, koje se može okarakterizirati i kao novi kvart, koji naziva Zagreb City – referirajući se na najmoderniji dio engleske prijestolnice Londona.

Kao što je poznato Zagrebački velesajam i Hipodrom prostiru se na preko milijun metara četvornih, a doda li se tome i parkiralište s istočne strane Velesajma, kao i igralište Lokomotive – tada govorimo o milijun i 200 tisuća četvornih metara površine. Ono što zasigurno zanima javnost jest tko će dobiti unosan posao gradnje toga kompleksa, a ono što se pak već znade jest da je zagrebački gradonačelnik nedavno posjetio emiratskog ulagača te da će za nekoliko dana predstavnici francuske tvrtke posjetiti Zagreb kako bi razgovarali o suradnji.



Ono što Bandić očekuje, tvrde naši sugovornici bliski prvom čovjeku grada, jest da neovisno o tome tko posao dobije, bude maksimalna izgradnja na navednoj lokaciji, jer takvo što Zagrebu je, po svemu sudeći, kao jednoj od sve uspješnijih europskih metropola, neophodno.

Ono na što se u kontekstu potrebe može referirati svakako je manjak poslovnih zgrada u cijelome gradu, u kojem postoji tek nekoliko poslovnih zgrada na Radničkoj cesti, koja usprkos predviđanjima nikada nije zaživjela kao stvarni city, glavni grad po mišljenju naših sugovornika nema niti jednu urbanu cjelinu koja bi monumentalno predstavljala trgovačko-poslovni distrikt kakvog ima većina zapadnih glavnih gradova.

Na budućoj lokaciji takozvane mješovite namjene, tako bi navodno trebao niknuti i kongresni centar, čije nepostojanje je velika boljka hrvatske metropole, jer se kongresi – internacionalni, poslovni, ali i domaći politički skupovi još uvijek održavaju po hotelskim, sportskim i koncertnim dvoranama.

Inače, Povjerenstvo za razmatranje pisama namjere po Javnom pozivu za iskaz interesa za sudjelovanje u razvoju i revitalizaciji projekta ‘Grad u Gradu’ u Zagrebu, kao potencijalne partnere odabralo je tvrtku Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, budući da su ponudili najbolje reference za buduću suradnju, a s obzirom na to da njezini projekti tretiraju cjelovite urbane zone, priopćeno je iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika.

U priopćenju se navodi da je Povjerenstvo zaprimilo tri ponude, od kojih dvije zadovoljavaju uvjete javnog poziva, i to ponude tvrtke Bouygues Batiment International iz Francuske i tvrtke Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a dostavljene reference tvrtke Eagle Hills okarakterizirane su optimalnijima za buduću suradnju.

“Kvalifikacije i dokazano iskustvo oba ponuditelja su impresivni i postavili su tešku zadaću pred Povjerenstvo. S obzirom na različite vrste projekata koji su reference ponuditeljima, a vodeći se činjenicom da Grad Zagreb traži partnera za urbanu i gospodarsku transformaciju prostora, koja će taj dio grada učiniti privlačnim građanima, turistima i poslovnim subjektima te mu dati značaj koji povijesno zaslužuje, dostavljene reference tvrtke Eagle Hills okarakterizirane su optimalnijima za buduću suradnju jer projekti iz portfelja Eagle Hills-a su projekti koji tretiraju cjelovite urbane zone”, istaknuto je u priopćenju.

Naglašeno je kako je tvrtka Eagle Hills u dostavljenim referencama dokazala da ima izvanredno iskustvo u razvoju projekata sličnog opsega i zahtjevnosti zadatka, posebice usko vezanih na temu urbane regeneracije u gradovima koje obilježava brzi rast.

“Sljedeći korak bio bi dogovor oko teksta i potpisa Memoranduma o razumijevanju kao oblika izražavanja namjere pregovaranja i sporazumijevanja u postupku koji bi prethodio sklapanju međunarodnih trgovačkih ugovora”, ističe se u priopćenju iz Ureda gradonačelnika Milana Bandića.

Prema pisanju Jutarnjeg lista Eagle Hills čini grupacija ulagača iz Abu Dhabija koji stoje i iza projekta Beograd na vodi, a riječ je o tvrtki koju predstavlja građevinski moćnih Mohamed Alabbar, osnivač kompanije Emaar Properties koja je, među ostalim, vlasnik Burj Khalife i Dubai Malla, a čiji su predstavnici već prije bili na sastancima u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

Javni poziv potencijalnim investitorima za iskaz interesa za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta “Grad u Gradu”, kojem je cilj preobrazba prostora Zagrebačkog velesajma i Hipodroma u “novo inovativno gradsko područje, mješovitih i raznovrsnih komplementarnih namjena”, Grad Zagreb je objavio 13. veljače i trajao je do 1. ožujka.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI