BANDIĆ SKUPIO VEĆINU: Izglasan proračun Grada Zagreba

screenshot

Dodajmo da su Bruna Esih i njeni zastupnici napustili sjednicu za vrijeme aktualca, a prisutno je 38 od 51 zastupnika

Zagrebačka Gradska skupština prihvatila je prijedlog proračuna za iduću godinu težak osam milijardi i 190 milijuna kuna! Za je bilo 26 zastupnika, a protiv 24! Za proračun su uz Bandićeve zastupnike i HDZ glasovali i Miroslav Polovanec (HSLS), Jozo Milićević (nezavisni) i Ilija Ćorić, glavni tajnik HSS-a! Polovanec je nakon toga izbačen iz stranke.

Kako se razvijala dramatična sjednica:

Oporba je htjela srušiti kako bi izborili nove izbore za Skupštinu,ali je u zadnji trenutak gradonačelnik uspio pridobiti dovoljan broj ruku.

12.47 “Klub GLAS-a i HSU-a neće podržati proračun. Proračun je financijski dokument, ali i politički, iz njega se vidi što se planira raditi. Iza njega je i vjera, nada i ufanje da će se proračun ralizirati. Da se ne uči iz povijesti netko bi i povjerovao da će 2019. biti prekretnica u gradu. Jako dugo pamtim pa je između 2002. i 2005. glavna tema bila izgradnja kongresnog centra, na čemu je skoro pukla koalicija, skok po skok, gledam proračun za 2019. stavka za kongresni centar je konačno ukinuta. Imamo stavke koje stoje u proračunu s idejom da se ne realiziraju”, rekla je Anka Mrak-Taritaš.

Kluba zastupnika Lijevog bloka također neće podržati proračun. “21 milijun kuna za jedan spomenik Franji Tuđmanu, a 12 milijuna kuna za obnovu i izgradnju vrtića, to je razvojna i demografska politika”, rekao jeTomislav Tomašević i dodao: “Ovaj proračun ima toliko rupa i toliko curi da ga ni superljepilo ne bi moglo popraviti… Građani Zagreba plaćaju vodu koja je trostruko poskupila u 17 godina”.



Završene su dvije stanke nakon kojih je HDZ-ov klub je najavio da će  podržati Bandića dok to ipak neće učiniti SDP-ov Rajko Ostojić  koji je Bandiću usput zaželio brz oporavak.

“Zadovoljstvo je bilo vidjeti ga tu, ali to zadovoljstvo ne možemo proširiti na proračun. To je apsolutno nezadovoljstvo. Uvijek se govori da je proračun socijalan i razvojan. Zbilja je socijalan, već godinama, besplatni udžbenici, naknada za prvo i drugo dijete. Ali to nije posao grada Zagreba, time se bave druge institucije. Proračun je kruna rada prethodnih godina i početak novog razdoblja. Ovo je zbilja proračun kontinuiteta već viđenog, isti projekti, iste strategije, već višeno copy-paste. Proračun je socijalan, ali nije razvojan, a to je svrha Grada… Molim vas da razmislite zaslužuje li ovakav proračun, nedostatak vizije i strategije?… 18 godina ste gradonačelnik i kad se osvrnete iza sebe nemate niti jedan strateški projekt i da padnete zbog jedne magnolije ili jedne palme”, rekao je Ostojić imajući na umu Dragana Markovića Palme zbog kojeg je Bandić izgubio podršku Neovisnih za Hrvatsku.

Ana Stavljenić Rukavina iz Bandićeve stranke tvrdi da je proračun razvojan i te istaknula da su troškovi vrtića za građane najmanji u Hrvatskoj te da će se u izgradnju vrtića uložiti 11 milijuna kuna.

11:45 Bandić  je napustio gradsku vijećnicu, a na pitanje okupljenih novinara ‘ima li dovoljno ruku za izglasavanje zagrebačkog proračuna?’ odgovorio je : Najvažnije je da je čovjek zdrav’. Spekulira se kako će Klub Milana Bandića, po završetku pauze, zatražiti tajno glasovanje o proračunu. “Građani zaslužuju znati kako tko glasa, a ne da se provodi tajno glasovanje koje je navodno predložio Klub Milana Bandića i HDZ-a”, izjavio je medijima SDP-ov Gordan Maras.

 

“Pojavile su se spekulacije o troje zastupnika koje je pridobio, no to će se vidjeti na glasanju. Nadam se da će ostati dosljedni svojim stavovima, nema objašnjenja da ga promijene… Ako proračun prođe siguran sam da će to značiti da je došlo do političke trgovine, pa pozivam, u tom slučaju, i DORH da se uključi”, rekao nam je Tomašević za N1.

Podsjećamo, nakon što je Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića raskinula koaliciju s Neovisnima za Hrvatsku (NZH) otvorilo se pitanje nove većine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i izglasavanja proračuna za iduću godinu, za što Bandiću sada nedostaju tri ruke. Oporba nije uložila niti jedan amandman na prijedlog proračuna, koji ocjenjuje megalomanskim i smatraju da ne donosi dobrobit građanima.

“Nije, riskiranje vlastitog života je to što sam živ, a koliko sam ja toga proživio ja bih već davno trebao biti mrtav”.

Bandić je i na pitanje ima li 26 ruku rekao kako “ako i ne bude 26 ruku, bit će izbori”. “Pa što onda, nisu ni izbori, pa izbori su legitimni”, dodao je Bandić.

Dodajmo da su Bruna Esih i njeni zastupnici napustili sjednicu za vrijeme aktualca, a prisutno je 38 od 51 zastupnika. Drago Prgomet došao je na štakama, a Rada Borić se ispričala i nije se pojavila na sjednici.

Pojavio se i šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras koji je sjeo u klupe.

U tijeku je stanka sjednica, a nastavak se očekuje oko 10:20h.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI