Azimov: ‘Neka američke banke dođu i spase Agrokor. Ruske banke spremne su to učiniti’

screenshot

Na pitanje novinara o LNG terminalu, Azimov je kazao da Rusija "nema ništa protiv tog projekta, ali da LNG nikada neće biti konkurentan ruskom plinu"

Veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov kazao je u petak kako je Sberbank spreman odigrati pozitivnu i konstruktivnu ulogu u Agrokoru, da ima resurse i potencijal za to te je pozvao unutarnje i vanjske snage da ne postavljaju prepreke, piše dnevnik.hr.

“Sberbank je spreman odigrati vrlo pozitivnu, konstruktivnu i stabilizirajuću ulogu. Pozivamo unutarnje i vanjske snage da ne postavljaju prepreke”, odgovorio je Azimov na pitanje novinara kako komentira nedavne izjave američkog veleposlanika o Agrokoru.

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj W. Robert Kohorst kazao je, naime, u srijedu da zbog izbjegavanja nepovoljnih scenarija, pri postizanju nagodbe u Agrokoru nijedna grupacija ne bi smjela imati više od 10 posto glasačkih prava u toj kompaniji.

U novoj tvrtki, koja bi trebala nastati nakon sklapanja nagodbe s vjerovnicima, Sberbank bi imao oko 30 posto vlasničkog udjela, dok bi s drugom ruskom državnom bankom VTB-om držao oko 45 posto dionica nove kompanije.

“Mislim da nije dobro za veleposlanika da daje savjete o tom pitanju. Mi iz Rusije to nikada ne činimo. Ja sam profesionalac i to znam, a on nije profesionalni diplomat, nego biznismen. Stoga smatram da pokušava učiniti pritisak ili se umiješati. Neka dođu američke banke i spase Agrokor. No one to ne čine, a ruske su banke spremne to učiniti. Siguran sam da će one stabilizirati situaciju, one imaju resurse, potencijal i ekspertizu”, poručio je Anvar Azimov nakon gospodarskog foruma Zagreb – Sankt Petersburg, javlja dnevnik.hr.



Na pitanje novinara o LNG terminalu, Azimov je kazao da Rusija “nema ništa protiv tog projekta, ali da LNG nikada neće biti konkurentan ruskom plinu”.

Postoji, kaže, razlika u cijeni, pa pita kako će hrvatski poslovni ljudi kupovati skuplji plin iz LNG-ja. Bilo bi prirodnije, dodaje, da kupuju ruski plin.

Po riječima veleposlanika Azimova, Rusija “će ove godine opskrbiti Hrvatsku s dvije milijarde prostornih metara plina ili 60 posto hrvatskih potreba”.

“Mi nemamo problema s izvozom plina u druge zemlje, no apsolutno sam siguran da će Europska unija i Hrvatska uvijek trebati ruski plin”, rekao je Azimov nakon gospodarskog foruma Zagreb – Sankt Petersburg.

Europa, kazao je, treba ruski plin, a Rusija je najpouzdanija zemlja.

“Mi nikada ne mijenjamo ugovore, a za Amerikance ne znam. Oni praktično prijete trgovinskim ratom Europskoj uniji, a oni su strateški partneri. Mislim da bi strateški partner Europskoj uniji trebala biti Rusija”, zaključio je Azimov.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI