Austrijski političari ujedinjeni protiv skupa na Bleiburgu

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Zajedno i nestranački kažemo - ne! Ne proslavi hrvatskih fašista i ustaša na austrijskom tlu

Verbalni napadi iz Srbije redovito stižu uoči komemoracija poput Jasenovca, a poglavito uoči odavanja počasti ubijenim vojnicima poražene vojske NDH u Bleiburgu. A sada osudu tog skupa traže i austrijski europarlamentarci, ujedinjeni iz redova vladajućih i oporbe, piše N1.

Dosta je proslave hrvatskih fašista i ustaša na austrijskom tlu, poručuju.

Skup u Bleiburgu ove će godine izgledati drugačije. Naime, organizatori zabranjuju sve sporne transparente i zastave, uključujući zastavu HOS-a s pozdravom “Za dom spremni”.

Austrijski eurozastupnici traže zaustavljanje najvećeg fašističkog skupa u Europi.

Demokršćani premijera Kurza kao i oporbeni socijaldemokrati i liberali žele spriječiti ponovno okupljanje ekstremnih desničara u Bleiburgu. 



Problem nije spomen na žrtve nego zlouporaba sjećanja, poručuju.

“Zajedno i nestranački kažemo – ne! Ne proslavi hrvatskih fašista i ustaša na austrijskom tlu. To šteti ugledu Austrije i Europe”, proučio je putem Twittera austrijski europarlamentarac Josef Weidenholzer

Odgovora predsjednika Hrvatskog sabora, pokrovitelja komemoracije u Bleiburgu koji ujedno donira 500 tisuća kuna, nema.
S druge strane, potpredsjednik Sabora iz reda vladajuće većine, Furio Radin, predlaže da se ubijene komemorira u Saboru.

“To se događa u drugim parlamentima. Na primjer u talijanskom parlamentu je dan sjećanja. A to je tako jer u parlamentu nema mjesta za ekstremiste.”

Ekstremiste će na ovogodišnjoj komemoraciji na licu mjesta kažnjavati austrijski javni tužitelj. Organizatori skupa zabranili su postavljanje šatora u kojem su se tajno prodavali ustaški simboli, a na misu se neće moći unositi sporne zastave, uključujući zastavu HOS-a s pozdravom Za dom spremni.

“Ove godine će biti ne samo zabrana šatora, nego i sviju zastava i transparenata. Jedino su dozvoljene nacionalne zastave i crkvene”, kaže Thomas Baumgartner iz Počasnog bleiburškog voda.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI