AUSTRIJSKI LIST PRIZNAO POGREŠKU: ‘Predsjednica Grabar-Kitarović je u pravu’

facebook

Austrijski list Kleine Zeitung, u kojemu je u srijedu objavljen intervju s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, potvrdili su za da im se u objavljenom tekstu potkrala pogreška.

“Predsjednica Grabar Kitarović je u pravu. Na njoj nije nikakva krivnja. Predsjednica se doista u spornom odlomku referirala isključivo na muslimansku zajednicu u Velikoj Kladuši. Tekst smo, zbog velikog vremenskog pritiska, morali više puta znatno kratiti. Zbog jezičnog i geografskog nesporazuma, znali smo da je to selo u granično području, ali smo mislili da se nalazi u Hrvatskoj, a ne u Bosni i Hercegovini, kroz kraćenje je došlo do ovakve nezgodne rečenice. Najdublje žalimo zbog činjenice da je predsjednica zbog toga imala neugodnosti. Tim više, što smo na intervju dobili i brojne pozitivne reakcije”, stoji u odgovoru lista Kleine Zeitung za N1.

Podsjećamo, u originalno objavljenom intervjuu s hrvatskom predsjednicom navodi se kako je Kolinda Grabar-Kitarović rekla kako muslimanska zajednica u Hrvatskoj živi u strahu zbog čega je došlo do brojne reakcija, među kojima je i ona od muftija Hasanović koji je ustvrdio da je neugodno iznenađen izjavom predsjednice.

Ured predsjednice se oglasio i ustvrdio kako je došlo do pogreške austrijskog lista Kleine Zeitung.

”Stav Predsjednice o Islamskoj zajednici u Republici Hrvatskoj dobro je poznat i višekratno ponovljen – Islamska zajednica u potpunosti je uključena u društvo.



Upravo Predsjednica često navodi kako je hrvatsko iskustvo istinskog zajedničkog života pripadnika svih vjeroispovijesti primjer kako je moguće uspostaviti istinski međuvjerski dijalog, pri čemu često ističe važnu ulogu Islamske zajednice u Hrvatskoj i svakog pojedinca osobno, kao i doprinos sugrađana islamske vjere u Domovinskom ratu.

Stav Predsjednice Republike u potpunosti je sukladan s priopćenjem muftije dr. Aziza ef. Hasanovića objavljenim danas, 12. rujna 2018.

S muftijom, predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, predsjednica Grabar-Kitarović održava redoviti dijalog s obzirom na njegov ugled u Hrvatskoj i međunarodno prepoznatu ulogu u poticanju međuvjerskog dijaloga.

Napominjemo da je u navedenom intervjuu Predsjednica izrazila uvjerenje da je muslimanska zajednica u Hrvatskoj u potpunosti dijelom hrvatskog društva i ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su „hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu“.

Nažalost prilikom novinarskog kraćenja odgovora izostao je ključni dio rečenice gdje se Predsjednica referira na apele iz Velike Kladuše, koji izražavaju bojazan o ugrozi stabilnosti tamošnje zajednice”, navodi se iz Ureda predsjednice.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI