Austrija zabranila misu na Bleiburgu

wikipedia

Naime, navode kako to šteti ugledu Katoličke crkve.

Molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga odbila je Koruška Katolička crkva  jer se ova misa politički instrumentalizira, priopćila je u petak tamošnja Katolička crkva.

“Misa na polju pored Bleiburga postala je dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti“, stoji u pismu koje je potpisao tajnik biskupije u Klangenfurtu  monisnjor Engelbert Guggenberger.

Naime, navode kako to šteti ugledu Katoličke crkve.

„Ukupna slika ove manifestacije šteti ugledu Katoličke crkve i mogla bi s pravom poslužiti kao osnova da se, u slučaju da se izda dozvola za održavanje mise, Katoličkoj crkvi u Koruškoj predbaci instrumantalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru“, stoji u priopćenju.

Nakon „temeljne analize“ skupa 2018. kao i „brojnih razgovora“ između predstavnika austrijske i hrvatske biskupske konferencije, u kojima su sudjelovali i vjernici hrvatske zajednice u Koruškoj kao i predstavnici austrijskih sigurnosnih organa donesena je ova odluka. Inače, misa se ove godine trebala održati 18. svibnja.



„Analiza mise 2018. je pokazala da uvjeti za davanje dozvole, koje je prije toga postavio biskup Schwarz, u najvećoj mjeri nisu ispunjeni ili nisu mogli biti ispunjeni“, stoji u priopćenju.

Skup održava na privatnom posjedu, ali održavanje mise iziskuje dozvolu nadležne Katoličke crkve u Koruškoj.

Od prošle godine austrijska država se kritički odnosi prema skupu u Bleiburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Europskog parlamenta. Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz razdoblja Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI