Antunoviću ‘nestao’ laptop s dokumentima na službenom putu, pa završili u rukama načelnice Omišlja!

Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

LNG terminal ključan je strateški i energetski projekt Republike Hrvatske, a njezina važnost potvrđena je činjenicom što će Europska Unija u projekt uložiti 101,4 milijuna eura bespovratnih sredstava izgradnju plutajućeg terminala za ukapljeni plin na Krku.

U javno savjetovanje krenuo je prijedlog Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin krenuo je u javno savjetovanje, nakon čega će biti upućen Vladi, a zatim i u Sabor, javlja HRT.

Smatra se kako bi zakon bi trebao biti donesen do ljeta, a regulira nositelja projekta izgradnje LNG terminala, zatim koncesiju na pomorsko dobro za njegovu izgradnju, naknadu za lokalnu samoupravu te pravo na izvlaštenje nekretnina.

Sam projekt ima zagovornike i protivnike te se sukobi oko investicije pojačavaju, a najnovije informacije o sigurnosnim propustima stavljaju LNG termina donose nova pitanja za javnost.

Naime, studija ekonomske učinkovitosti koju je načelnica Omišlja Mirela Ahmetić nedavno predstavila novinarima najnoviji je primjer sukoba zagovornika i protivnika koji se vodi zbog LNG terminala na Krku. Ahmetić optužuje državu da prikriva dokumente koji ne idu u korist plutajućem terminalu, dok naručitelj studije, LNG Hrvatska, tvrdi da tu studiju uopće nema.



Nakon pregleda svoje arhive, LNG Hrvatska napravili su pregled i elektroničke pošte gdje je utvrđeno kako je studija poslana elektroničkim putem isključivo tadašnjem direktoru Mladenu Antunoviću. Antunović je nakon odlaska iz LNG terminala postao Trans LNG-ija koji je u vlasništvu luksemburškog Gasfina, koji su protivnici izgradnje plutajućeg LNG terminala. 

Antunović u telefonskom razgovoru za HRT-e tvrdi kako on nije taj koji je studiju dostavio načelnici Omišlja.

Kada sam odlazio napravio sam primopredaju cjelokupne dokumentacije s tadašnjim direktorom. Ne sjećam se je li studija koju spominjete specificirana prilikom predaje”, izjavio je Antunović za HRT-e koji je priznao kako je nekoliko tjedana prije nego što je napustio LGN terminal bio na službenom putu u Mađarsku gdje mu je nestalo računalo s dokumentima.

Kako bi priča bila još zanimljivija, Mladen Antunović je ustvrdio kako nestanak računala nije prijavio ni mađarskoj ni hrvatskoj policiji.

Točno je da sam tvrtki prijavio nestanak računala na kojem je bila projektna dokumentacija vezana za razvoj LNG projekta. Nestanak nisam prijavio mađarskoj ni našoj policiji”, komentirao je Antunović.

Nakon svojeg odlaska iz LNG Hrvatska, Antunović danas sudjeluje na skupovima na koje dolaze protivnici plutajućeg terminala. A ekostudije koje protivnici koriste upravo se temelje na materijalima koje je izradila tvrtka Trans LNG u kojoj sada radi Antunović, piše HRT.

Zanimljivo je primijetiti kako prije pojave Trans LNG, grad Omišalj, Vojko Obersnel kao i Zlatko Komadina su bili zagovornici plutajućeg LNG terminala.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI