Amsterdamska koalicija smatra kako je ministar Medved prijetnja demokraciji

Amsterdamska koalicija

Amsterdamska koalicija najoštrije osuđuje izjave Ministarstva branitelja i ministra Medveda kako su tvrdnje predsjednika Demokrata Miranda Mrsića o potrebi izdvajanja braniteljskih mirovina iz mirovinskog sustava, „uznemiravanje javnosti, a posebice braniteljske populacije te da se radi o opasnom i protuzakonitom presedanu koji u dobrom dijelu podliježe i kaznenom progonu“.

Priopćenje Amsterdamske koalicije prenosimo u cijelosti:

“Takve tvrdnje ministra ozbiljno narušavaju demokratske standarde i slobodu govora svakog građanina Hrvatske. Kolega Mrsić je na konferenciji za medije upozorio kako je nužno uvesti reda u sustav ako se žele sačuvati mirovine, ako se želi stabilnost sustava i veće mirovine. To znači da se mirovine po posebnim propisima, pa tako i braniteljske trebaju se financirati iz proračuna, a ne iz mirovinskog sustava.

U Hrvatskoj nema mjesta za prijetnje kaznenim progonom zbog izgovorene riječi, a posebno zbog tvrdnje koju je nužno napraviti kako bi se osigurao mirovinski sustav i buduće mirovine naših građana. Zalažemo se za društvo u kojem neće biti mjesta ovakvim prijetnjama jer se radi o brutalnom nasrtaju na slobodu govora i demokraciju u cjelini kojeg nismo do sada doživjeli u Hrvatskoj. Žalosno je da se Plenkovićeva vlada ponaša kao vlada njegova EPP prijatelja Viktora Orbana. Kad čuju nešto što ne žele, prijete zatvorom.

Hrvatski branitelji zaslužuju poštovanje, dostojanstven život i mirovinu i to nitko u Amsterdamskoj koaliciji ne dovodi u pitanje. Međutim, njihov materijalni status, ne smije biti moneta HDZ-a za osiguravanje glasova i opstanak na vlasti na uštrb onih koji su cijeli radni vijek izdvajali u mirovinski sustav.



Amsterdamska koalicija stoji iza kolege Miranda Mrsića i pozva sve parlamentarne stranke, a posebno one koje održavaju HDZ na vlasti da se očituju o prijetnjama kaznenim progonom upućenih od ministra Medveda”, stoji u priopćenju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI