Amerikanci izdvajaju 1,6 milijardi dolara za zid prema Meksiku

wikimedia

Tako će vojni proračun za sljedeću godinu iznositi 658 milijardi dolara, što je 68 milijardi više u odnosu na prethodni proračun

Američki Kongres je u četvrtak „kroz mala vrata“ progurao da se iz vojnog proračuna izdvoji 1,6 milijardi dolara za kontroverzni zid na granici s Meksikom, koji je bio jedno od glavnih obećanja Donalda Trumpa u predsjedničkoj izbornoj kampanji.

Spomenti iznos dio je vojnog proračuna za sljedeću godinu, a republikanci su prilikom glasovanja izveli manevar te u vojni proračun ugurali i stavku o zidu prema Meksiku.

Tako će vojni proračun za sljedeću godinu iznositi 658 milijardi dolara, što je 68 milijardi više u odnosu na prethodni proračun. Povećavaju se izdvajanja za novo naoružanje, posebice proturaketnu zaštitu, a predviđena je i povišica plaća vojnicima od 2,4 posto.
Demokrati su bili protiv ali su ih republikanci nadglasali s 235-192. Nakon glasovanja predstavnici demokrata isticali su i da je novac za zid “otrovna pilula”. Također su najavili da će pokušati u Senatu srušiti predviđeno izdvajanje novca za izgradnju zida na granici s Meksikom.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI