‘Ako netko može zaustaviti Bandića, onda je to USKOK’

0
258
screenshot

Bujanje saborskog kluba Milana Bandića u Točki na tjedan N1 televizije komentirali su novinarka HINA-e Sandra Bartolović i novinar Jutarnjeg lista Boris Vlašić.

Bandićevi preletači jedna su od glavnih tema proteklo vrijeme, priča se o korupciji, slučaj Mladena Madjera istražuje i USKOK.

Bartolović: “Ako netko može zaustaviti Bandića, onda je to USKOK. Pitanje je može li se to i kako dokazati. Je li to vreća novca, zaposlenje kćeri, sina, kuma… Očito je da je Bandić određenim uslugama, beneficijama privlačio sebi zastupnike, pogotovo one nezadovoljen u svojim strankama koji su mislili da im je to jedina garancija. Bandić je apsolutni fenomen na poltičkoj sceni, ali negativan. Zbog ovoga što se togađa pokrenula su se određena pitanja, određeni mehanizmi. Vidimo da se i HDZ lagan oodmiče od toga. Nije ni njima to ugodna situacija. Oni tvrde da Bandić nije dio većine, ali Bandić je Plenkovićeva klupa. “X” puta se dogodilo da mu ljudi iz tog kluba drže ruke. Oni jesu neformalna većina. To što je sada Plenkoviću i Bačiću neugodno zbog negativnih konotacija, to je njihov problem.”

Vlašić: “Bandić je uspio pokazati kako funkcionira politika u Hrvatskoj. Prikuplja zastupnike, spašava proračun, bitne zakone. Pokazuje svoju snagu baš na taj način. Kad on odredi da se za nešto glasa, postaje neki tihi partner Plenkoviću, bez njega Plenković teško može progurati nešto. Nismo vidjeli velike inicijative, strategije, ciljeve, nego se samo od poteza do poteza izglasavanjem ostvaruju benefii, održava se saborska većina. Bandić je idealan primjer kako u ovoj državi funkcionira politika.”

Koje su Bandićeve ambicije?

Vlašić: “Moć, to je sam jasno rekao. On drži Plenkovića. To je idealna pozicija, što god poželi on si može ostvariti.”

Bartolović: “Sviđalo se to Plenkoviću ili ne, Bandić mu osigurava vlast. Osobno Bandiću cilj nije ulaziti u Vladu, eventualno da bude premijer, a to ne može. Ne vjerujem da bi ove zastpnike koje je nakupio gurao na ministarsku poziciju.”

Vlašić: “Ja nisam siguran ni koliko on pozna te svoje zastupnika. Ono što nejga interesira to je ta pozicija moći. Politika je njegov eros.”