Ako je ministarstvo branitelja organiziralo proslavu u Slunju za branitelje, kome je proslavu u Kninu organizirao Plenković?

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Jedna Vlada, dvije proslave

U vrijeme dok su interventne snage MUP-a u Kninu privodile svaku osobu koja bi viknula za dom spremni, u Slunju nije bilo privođenja, iako su povici bili mnogo češći i glasniji. Uoči koncerta Marka Perkovića Thompsona okupio se veliki broj mladih ljudi iz cijele Hrvatske. Na samoj proslavi je bilo preko 10 000 ljudi, znatno više nego u Kninu, pogotovo ako uzmemo u obzir to da se u Knin većinom išlo radi poštivanja službenog protokola.

Prije samog koncerta govor je održao i ministar branitelja Tomo Medved. Pozvao je okupljene na dostojanstveno slavlje. Gradonačelnik Slunja je pak u svom govoru rekao kako Hrvatska nije nastala na nekom antifašizmu.
Također, grad je bio prepun fotoreportera, pogotovo takozvanih ljevičarskih medija koji su posvuda tražili „ustaše“ u crnim majicama kako bi ih slikali. Uz to normalno idu i popratni tekstovi o „ustaškom derneku“ i glorificiranju fašizma. Ali slike govore više od riječi. Na fotografijama koje su objavili vidi se hrvatska mladost. Djevojke i mladići kojima ova lopovska država ne nudi nikakvu perspektivu su postali čuvari uspomena domovinskog rata. Te majice koje nose, i uzvici za dom spremni su znak revolta, ali i ponosa.

Iz svega je nastao i politički slučaj jer sada imamo situaciju gdje je jedna Vlada organizirala dvije proslave. Ministarstvo branitelja je sufinanciralo organizaciju proslave u Slunju a prije koncerta govorio je i sam ministar Medved, iz čega proizlazi kako proslava i koncert u Slunju imaju legitimitet i potporu Vlade. S druge strane službena ceremonija je bila u Kninu, odnosno konkretno na kninskoj tvrđavi. Sam grad Knin, Plenković je pomoću policijskih snaga „čistio“ od nepoželjnih političkih elemenata, privodeći ljude radi verbalnog delikta i nošenja „neprimjerene“ odjeće. Što se tiče Slunja, tamo redarstvene snage nisu pokazale želju da se na istovjetan način odnose prema posjetiteljima proslave i koncerta. Je li u pitanju sigurnosna procjena da je „ustaša“ u Slunju bilo previše?

Nije teško predvidjeti kako će drug Plenković reagirati u ovoj situaciji. Nakon koncerta u Slunju, kad se domoljubne snage počnu razdvajati na manje skupine i pojedince, počet će provedba zakona. Nitko ne zna koji je to zapravo zakon, ali nema veze. Teršelička i Pupovac tvrde da je to fašizam pa će biti privođenja. S obzirom na kamere i mikrofone, naknadno će u MUP-u moći analizirati tko je što rekao, i koliko glasno. Tako se to radi, bez puno vike i galame. Onako udbaški, pokvareno, iza leđa. Samo neće to biti dosta antifama. Nečija glava, zbog proslave u Slunju mora pasti, i sasvim je izvjesno, provest će se politička likvidacija govornika. Na meti su gradonačelnik Slunja te normalno ministar branitelja Tomo Medved.

U svemu ovom, jedna stvar mi ipak nikako nije jasna. Ako je ministarstvo branitelja organiziralo proslavu u Slunju za branitelje, kome je proslavu u Kninu organizirao Plenković?



Facebook Comments

Loading...
DIJELI