“Ako ima dovoljno novca da se 300 milijuna kuna da Agrokoru, za što zna Zdravko Marić, onda sigurno ima i novaca da se osigura prevencija od požara”

0
230
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Najavio je da će SDP tražiti sazivanje izvanredne sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i Odbora za obranu

Sustav je očito zakazao i treba ga mijenjati“, izjavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirajući požare u Splitsko-dalmatinskoj županiji te je komentirao i ostavku ministra Krstičevića.

“Ministar Krstičević je ozbiljan čovjek koji sasvim sigurno iz kaprica ili iz bilo kakve ljutnje i osobne frustriranosti ne bi podnio ostavku da sustav u nekom dijelu nije zakazao. Dakle, sustav je očito zakazao i treba ustanoviti gdje je zakazao”, izjavio je Bernardić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Loading...

SDP zato želi da se brzo rasvijetli cijeli slučaj, provede brza istraga o tome koji su elementi sustava zakazali, a ako bude potrebno, Bernardić je najavio da će SDP  tražiti sazivanje izvanredne sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i Odbora za obranu.

Situaciju u kojoj ministar obrane Krstičević daje ostavku, premijer Andrej Plenković je ne prihvaća, a predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ocjenjuje da je ne treba dati iako je prije toga rekla da je vojska zakasnila, Bernardić je nazvao “bizarnom”.

“Davanje ostavke ne smije biti nikakav manevar ili spin za skretanje fokusa s bitnog, a to je spremnost Hrvatske da se obrani od požara”, istaknuo je Bernardić. Pozvao je na zajedništvo u obrani od požara i predložio da se proglasi elementarna nepogoda kako bi se ljudima kojima je uništena imovina nadoknadila šteta. Predložio je također da se vatrogasni sustav uredi tako da vatrogasac može bez posljedica po sili zakona biti oslobođen dolaska na radno mjesto u slučaju mobilizacije te promjenu Zakona o vatrogastvu u smjeru redefiniranja sustava Civilne zaštite.

Vezano uz premijerov obilazak požarišta, rekao je kako “sanja dan kad će u Hrvatskoj naslikavanje političara biti potpuno nepotrebno i kada će sustav raditi”.

“Ako ima dovoljno novca da se kroz HBOR 300 milijuna kuna da Agrokoru i povezanim tvrtkama, za što očito zna ministar financija Zdravko Marić, onda sigurno ima dovoljno manevra, snage i prostora i dovoljno novca da se osigura dodatni novac za prevenciju od požara”, rekao je Bernardić.