‘Ako ćemo govoriti o pravim nasljednicima komunizma, onda je točnije da je…’

U raspravi o Zakonu u arhivima istakao se i SDP-ov stari lav, Nenad Stazić koji tvrdi da je sva arhivska građa iz Kockice predana državi.

“U SDP-u nema više ni papirića”, naglasio je, a onda počeo iznositi podatke o nekadašnjim članovima Saveza komunista Hrvatske.

Godine 1989. SKH je imao 298 000 članova. Godinu dana kasnije, ostalo ih je samo 46 000. Od kraja 1989. do ožujka 1990. 27 000 članova SKH učlanilo se u HDZ. Do kraja 1990. to je učinilo njih još 70 000! Od nekadašnjih 298 000 članova SKH, u SDP-u je ostalo manje od 50 000, a njih čak 97 000 otišlo je u HDZ. Ako ćemo govoriti o pravim nasljednicima komunizma, onda je točnije da je HDZ stvarni nasljednik Saveza komunista Hrvatske!”, iznio je zanimljive brojke Stazić te dodao kako osobno nikada nije bio član SKH.

“Što se sve može pronaći u arhivima? Ja sam pronašao zanimljive statistike. Primjerice, u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj živjelo je 4 784 265 milijuna građana. Prema popisu iz 2014. bilo ih je 4 284 889. Dug SR Hrvatske bio je četiri milijarde, a danas je 57 milijardi. To je donijela demokracija, to je donio HDZ. Prosječna mirovina u SR Hrvatskoj iznosila je 75.3% plaće.  U Hrvatskoj iznosi 39% plaće. To je napravilo onih 97 000 članova SKH u HDZ-u. To je njihova zasluga. Broj novorođenih u SR Hrvatskoj bio je 55 409 godišnje. Danas je ta brojka 39 000. U SR Hrvatskoj bilo je 9 000 policajaca, a danas ih imamo 20 000, a sve to mi plaćamo. U tom mračnom režimu po statističkim podacima živjelo se bolje. Više djece rađalo se u tom mraku nego sada kada smo upalili svjetlo”, predstavio je novi set brojki zastupnik Stazić.

“Arhivska građa o kojoj se najglasnije priča, arhivi su Udbe. Agenti su već te 89. imali informaciju da će se sve raspasti. Nisu oni čekali, udbaši su svoje usluge ponudili novoj vlasti i pomogli im da istu osvoje. HDZ je inzistirao da se izruči Perkovića i Mustača. Ne znam tako glupu zemlju osim Hrvatske koja tako olako izručuje svoje obavještajce. Perković i Mustač imali su informacije o tome tko je sve iz redova HDZ-a surađivao s Udbom. To nije samo jedan Kolega, već cijeli kolegij. Zbog toga su završili u austrijskom zatvoru, jer se računalo da će tamo puno teže moći otkrivati neugodne podatke”, smatra Stazić koji se potom osvrnuo i na problem svećenika pedofila.



“Siniša Labrović napravio je zanimljiv eksperiment. Skupljao je potpise za oslobođenje svećenika pedofila. Prilazili su mu roditelji s malom djecom i potpisivali. U takvoj zemlji bilo bi dobro sačiniti arhiv o tome tko su ti svećenici pedofili i koliko ih ima da možemo sačuvati svoju djecu. Takvo nam je arhivsko gradivo nužno”, smatra Stazić te dodao kako nam je potreban i arhiv Domovinskog rata.

“Meni je dosta slušanja laži da Franjo Tuđman nije dozvolio djeci izlazak iz Vukovara. Htio bih da se konačno dozna je li to istina ili laž. Ili to je li Šušak pucao po Borovu selu u nakani da ubrza ratna zbivanja na kojima će se on i njegova obitelj obogatiti. Volio bih da se i ti arhivi otvore pa ako nije istina da se bez veze ne kleveće, a ako je da znamo. Volio bih da u novoj verziji zakona svim imateljima bilo kakve arhivske građe naloži da ih predaju kako bi znanstvenici mogli objektivno pisati povijest na temelju činjenica, a ne naklapanja“, zaključio je SDP-ov zastupnik, a na kraju se osvrnuo i na Hasanbegovićev govor u kojemu je partizanske antifašiste nazvao takozvanim osloboditeljima Hrvatske.

“Sjetio me Hasanbegović gospođe Merkel koja je nedavno otišla u Moskvu i kazala kako njemački narod nikada neće biti dovoljno zahvalan ruskom što ih je oslobodio od nacizma. To je Njemica rekla usred Moskve. Kada čujem od gospodina Hasanbegovića ili bilo koga iz HDZ-a da hrvatski narod neće nikada biti dovoljno zahvalan Titu jer je oslobodio Hrvatsku od ustaštva, znat ću da živim u normalnoj zemlji.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI