Ždrijeb Lige nacija donio spektakl! Hrvatska izvukla zastrašujuću skupinu s Englezima i Španjolcima

0
327
screenshot

Prvo je šef UEFA-e, Aleksander Čeferin, predstavio kako će izgledati trofej Lige nacija, a potom se krenulo s izvlačenjem

U švicarskoj Lausanni održan je ždrijeb za Ligu nacija, novo UEFA-ino natjecanje koje će zamijeniti prijateljske utakmice. Prvo je šef UEFA-e, Aleksander Čeferin, predstavio kako će izgledati trofej Lige nacija, a potom se krenulo s izvlačenjem.

Krenulo se s najslabijim reprezentacijama, odnosno sa Ligom D koju je izvlačio bjeloruski velikan, Aliksandar Hleb.

Loading...

Nakon njega Finac Jari Litmanen je izvlačio Ligu C. U kojoj su u istoj skupini izvučene Srbija i Crna Gora.

Češki nogometni velikan, Vladimir Šmicer, izvlačio je Ligu B i u njoj spojio Slovačku i Češku, odnosno Irsku i Wales. Dok je BiH dospjela u skupinu sa Sj. Irskom i Austrijom.

Konačno Ligu A izvlačio je legendarni Portugalac Deco, a Hrvatsku je smjestio u skupinu s Englezima i Španjolcima.

Prvo izdanje Lige nacija bit će odigrano od rujna do studenog 2018. godine, poslije Svjetskog prvenstva u Rusiji, a Hrvatska će zaigrati u elitnom razredu, Ligi A, zahvaljujući Uefinom koeficijentu po završetku kvalifikacija za SP.

Uoči ždrijeba uz Hrvatsku, među 12 najjačih europskih nacionalnih selekcija nalazile su se još Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island i Nizozemska.

Pobjednici skupina borit će se na završnom turniru (polufinala, susret za treće mjesto, finale) u lipnju 2019. godine za naslov pobjednika Lige nacija, a posljednjeplasirane momčadi iz svake skupine ispast će u niži rang natjecanja, Ligu B.

U novom natjecanju sudjeluje ukupno 55 reprezentacija. Utakmice Lige nacija igrat će se u šest kola, po dva kola u rujnu, listopadu i studenom iduće godine.

Osim, što će iz kalendara istisnuti pripremne utakmice, Liga nacija će utjecati na kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine. Kvalifikacije za EURO će se odigrati u pet termina tijakom 2019. godine, a 55 reprezentacija će biti raspoređeno u 10 skupina. U pet skupina će bit smješteno po šest ekipa, a u preostalih pet skupina po pet reprezentacija. Pobjednici i drugoplasirani iz svake skupine će izboriti direktan plasman na EURO 2020. Tako ćemo dobiti 20 od 24 sudionika završnog turnira.

Preostala četiri mjesta popunit će reprezentacije iz Lige nacija i to kroz dodatne kvalifikacije u kojima će sudjelovati 16 reprezentacija, po četiri iz svake Lige. Tako bi svaki od četiri razreda trebao dati po jednu reprezentaciju za EURO 2020. Mjesta u dodatnim kvalifikacijama su rezervirana za pobjednike skupina unutar svakog od četiri razreda.

Četiri pobjednika grupa svake lige jednokružno igraju polufinale i finale, odnosno “final four”. Domaćin polufinala odredit će plasman u grupama, a domaćin finala odredit će se ždrijebom. Te utakmice igraju se u ožujku 2020. godine, odnosno tri mjeseca prije početka Europskog prvenstva.

Ako su pobjednici skupina već izborili EP kroz kvalifikacije, onda će u doigravanje sljedeća reprezentacija po renkingu unutar svakog od pojedinih razreda. Ako, recimo, u ligi A više nema reprezentacija kojima bi se mogao popuniti play-off, ta mjesta popunit će momčad iz sljedeće lige.