VRHOVNI SUD DONIO ODLUKU: Hoće li ga BiH konačno izručiti?!

mup

Vrhovni sud odbio je prijedlog obrane Marija Mamića i Nikkyja Vuksana za izuzećeM predsjednika Županijskoga suda u Osijeku u drugom predmetu protiv Zdravka Mamića i partnera, u kojem je Mamić sa svojim suradnicima optužen za nezakonito izvlačenje 200 milijuna kuna preko “offshore” tvrtki, prenosi Jutarnji.

Drugim riječima, potvrđena je druga optužnica, odbačeni su svi prijedlozi obrane i više nema prepreka da se Mamić izruči Hrvatskoj. Sada se može primijeniti sporazum iz ožujka 2014. godine, koji su BiH i Hrvatska potpisali kako bi međusobno dogovorili uvjete izučenja vlastitih državljana.

Potrebno je ispunti neke uvjete, a mora se raditi o kaznenom djelu iz područja organiziranog kriminala i korupcije te se mora raditi o djelima počinjenima nakon potpisivanja sporazuma, dakle nakon ožujka 2014. godine. Ova optužnica ispunjava oba uvjeta, ali sada je na BiH da donese odluku o izručenju.

Podsjećamo, prije nekoliko dana Vrhovni sud ukinuo je odluku osječkog Županijskog suda, koji se u veljači proglasio mjesno nenadležnim za odlučivanje o osnovanosti treće optužnice protiv bivšeg čelnika NK Dinamo Zdravka Mamića, koju je pred tim sudom podiglo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, tereteći ga da je od 2002. do 2007. iz kluba izvukao 16,7 milijuna kuna, izvijestio je osječki Županijski sud.

Prilikom podizanja optužnice tužiteljstvo je predložilo da se postupak po novoj optužnici spoji s postupkom koji se protiv Mamića vodi pred osječkim Županijskim sudom zbog zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, a slijedom optužnice USKOK-a.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI