‘VIDIO SAM, ZBOG TOGA SU SVI BILI ŠOKIRANI’: Bivši izbornik primijetio zapanjujuć detalj kod Vatrenih

foto: hns

Naravno da možemo pobijediti Francusku, na osnovu ovoga što smo sve gledali u hrvatskim i francuskim izvedbama ne bih rekao da je tu netko favorit. Finale je pravedan i pošten epilog ovoga natjecanja, i mi i Francuzi smo baš zaslužili biti tu gdje i jesmo”; dočekao nas je naš stručni komentator, bivši zbornik hrvatske reprezentacije Otto Barić koji na početku priče želi naglasiti i ovo:

Moram čestitati izborniku Zlatku Daliću, napravio je vrhunski posao i očito zadobio povjerenje igrača. Nikad nisam vidio da se tako trči i baca na glavu. Igrači lete, napunio ih je zanosom i samopouzdanjem. On je na ozbiljan i dobar i pošten način pristupio poslu. Donio je vjeru, poštenje, odnos s igračima je odličan i igrači su zbog toga izgradili još bolji odnos. I zato smo svjedoci tako velikih partija i preokreta. Stvorio se jedan odnos u kojem nitko nikoga ne ostavlja samog, igrači se potpomažu i bacaju jedan za drugoga. Igrači umiru na igralištu i ne žele izaći van iz igre, vjerujte mi, to je zasluga trenera. Realno, začuđujuće je da ti igrači fizički daju više nego mogu. Treba napomenuti da su naši, kada se zbroje svi produžeci, odigrali jednu utakmicu više od svih, no oni u 80. minuti još uvijek nevjerojatno napadaju protivničkog golmana. Vidi se da je momčad dobro selektirana i vođena, a najvažnije je da su dobri prijatelji. Teško je objasniti odakle im takva snaga. Ti menatlni odnosi, da oni trče jedan za drugoga i vjera da će uspjeti – svaka im čast”.

Velite da nema favorita u finalu, pa jeli to moguće da mala Hrvatska kraj velike Francuske u vašim mislima stoji ravnopravno?

Odgovorno kažem, dosad smo bili impresivniji od Francuza, zbog tih odigranih dodatnih minuta i mentalne snage. A Francuzi su, primjerice, u prvoj utakmici protiv Australije bili slabi i sudac im je pomogao da nadvise rastrčanu Australiju. Argentina, ona jalova koju smo mi samo pomakli, izbtrisali s terena, im je zabila tri gola. Dakle, nije Francuska neranjiva, napose mislim u zadnjem dijelu momčadi, u obrani. S druge strane naš stoperski par Vida i Lovren igra savršeno, Modrić nosi momčad, a očekujem još od nekih igrača da daju i dodatni doprinos, makar su već svi dali puno. No, finale je inspiracija i siguran sam da će još netko iskočiti”.

Onako, kao laik, ne kao trener, u čemu najviše uživate u hrvatskim utakmicama?



U tom voljnom elementu, pa utakmica je na kraju a oni kao osice jurišaju na vratara i stopere. Vidio sam da su zbog toga u šoku bili i Englezi i Rusi i Danci, biti će i Francuzi. Znam da smo umorni, ali ako su mogli odigrati nakon svih napora dvoboj protiv Engleske više ne sumnjam u njih i u njihovu fizičku i mentalnu snagu. To je ono što me impresioniralo. Nitko ne igra tako snanžo prema naprijed na suparnika s loptom kao mi, kao presing u košarci je to”!

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI