(VIDEO) CRNOGORCI TRAŽE PRAVDU I NE ODUSTAJU! ‘Želimo ponavljanje finalne serije ili istupamo iz ABA lige!’

kk budućnost voli

Nakon što je potvrdila da je Jasmin Repeša podnio ostavku nakon poraza od Crvene zvezde u finalu ABA lige i nemilih scena u Beogradu, košarkaški klub Budućnost Voli izdao je priopćenje za javnost poslije izvanredne sjednice Upravnog odbora koji je zasjedao u Podgorici.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Snimke prije početka i tijekom posljednje finalne utakmice play off-a ABA lige, koji su obišli regiju, jasno su pokazali da zbog napada domaćih navijača na igrače Budućnost Volija nijesu postojali uvjeti za normalno odigravanje te utakmice. Budućnost Voli će se obratiti Skupštini tj. klubovima koji su članovi i vlasnici ABA lige s jasnim zahtjevom da se finalna serija ovogodišnjeg natjecanja poništi.

Dodatno, bit će upućen zahtjev da se u periodu do početka nove sezone usvoje nove propozicije ABA lige koje će propisati drastične kazne za sve one klubove koji na svojim utakmicama dozvole i djelić onoga što je Crvena zvezda na posljednjoj utakmici priredila svom sportskom rivalu Budućnost Voliju. Nova pravila natjecanja bi morala eliminirati situacije u kojima igrači tijekom utakmice, umjesto o vrhunskim sportskim rezultatima, razmišljaju o svojoj osobnoj sigurnosti.

Kako je na toj utakmici, između ostalog, eskaliralo rasističko i nacionalističko navijanje domaćih navijača, dužni smo o svim detaljima cijele finalne serije obavijestiti i Euroligu.



Jedini cilj ovakvog postupanja je da se košarkaška ABA liga kao regionalno natjecanje sačuva i da ponovno bude primjer svim predstavnicima sportova u regiji koji pokušavaju formirati regionalne lige.

I na kraju dužni smo odgovoriti i na jedno od pitanja koje se u javnosti često postavlja još od samog početka utakmice. Zašto je donesena odluka da se igrači vrate na teren i da se utakmica odigra?

U razgovorima koje su, nakon napada navijača na naše igrače, s predstavnicima ABA Lige imali predstavnici našeg kluba koji su bili u Pioniru, jasno je predočeno da ako ne izađemo na teren i odigramo utakmicu ista će biti registrirana službenim rezultatom u korist Crvene zvezda i da će našem klubu biti izrečena ozbiljna kazna. Nakon napada i povratka igrača u svlačionicu, u prostoru ispred svlačionice napadnut je zamjenik direktora našeg kluba (što je i evidentirano od strane delegata), tako da su naši igrači i stručni štab očekivali da će napad uslijediti i u samoj svlačionici. Glavni sudac utakmice je došao u svlačionicu i rekao da će ako se ne izađe na teren u sljedećih pet minuta beogradski klub biti proglašen pobjednikom, a istu informaciju su predsjedniku našeg kluba u telefonskim razgovorima priopćili i predsjednik ABA lige Igor Dodik i direktor ABA lige Krešimir Novosel.

Očigledno je da su predstavnici ABA lige, suci i delegat u potpunosti podlegli pritisku navijača i rukovodstva Crvene zvezde i da su oni jednako kao i naši igrači i stručni stožer bili uplašeni za svoju sigurnost. U takvoj situaciji procijenjeno je da je bolje da odigramo utakmicu i da se naši igrači sigurno vrate u Podgoricu. Očigledno da bi svaki drugi scenarij doveo do eskalacije nemilih događaja u dvorani Pionir i ugrozio njihovu sigurnost. Pored ovoga razlog za odigravanje utakmice je bio i u vođenju računa o dostojanstvu i tradiciji kluba i potrebi za afirmacijom viteških principa u košarci i sportu uopće, pa je uprava našeg kluba donijela odluku da umjesto gubitka službenim rezultatom ekipa odigra utakmicu”, zaključuju u crnogorskom klubu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI