UEFA i dalje sve nogometne uspjehe bivše Jugoslavije pripisuje samo Srbiji

Photo: ActionSport/PIXSELL

Srpska nogometna reprezentacija sebe smatra jedinom službenom nasljednicom reprezentacije Jugoslavije, a zbog nepoznatih razloga FIFA i UEFA još uvijek tako to drže u statistikama

Hrvatska nogometna reprezentacija u nedjelju je ostvarila plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Nakon Francuske 1998., Japana/Južne Koreje 2002., Njemačke 2006. i Brazila 2014., Vatreni će po peti put biti dio svjetske smotre.

Za Hrvatsku su to bile šeste kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo od samostalnosti i nismo se uspjeli plasirati jedino u JAR 2010. godine.

UEFA je u ponedjeljak na svojim stranicama objavila imena 13 europskih momčad, koje su izborile plasman i nastupit će na na Svjetskom prvenstvu u Rusiji: Rusija, Belgija, Hrvatska,Engleska, Francuska, Njemačka, Island, Portugal, Poljska, Srbija, Španjolska i Švicarska.

Uz svaku reprezentaciju navedeno je koliko puta su bili dio svjetske smotre i koji im je najveći uspjeh. No UEFA-a Srbiji i dalje pripisuje  nogometne uspjehe u bivšoj Jugoslaviji, a ne samo one s posljednja tri natjecanja, piše direktno.hr.

Zašto je to tako? Od  1918. do 1991. bili smo dio iste države. U razdoblju od 1945. do 1990. godine,  Hrvatska nije nastupala samostalno, već su hrvatski igrači igrali za jugoslavensku reprezentaciju. Moderna nogometna reprezentacija osnovana je 1990. godine, nedugo nakon što je Hrvatska proglasila razdvajanje od Jugoslavije, a 1993. godine službeno je postala članicom FIFA-e i UEFA-e.



Srpsko-crnogorska, a poslije srpska nogometna reprezentacija sebe smatra jedinom službenom nasljednicom reprezentacije Jugoslavije, a zbog nepoznatih razloga FIFA i UEFA još uvijek tako to drže u statistikama. Iako je Badinterova komisija još 1991. zaključila da Srbija i Crna Gora nisu nikakva ‘jedina sljedbenica  bivše SFRJ’, nego su sljedbenica kao i sve druge države. Još nisu poznata imena dužnosnika UEFA-e i FIFA-e koja su donijela tu odluku, niti zašto su odlučili isključiti ostale države iz podjele rezultata i pripisati ih isključivo Srbiji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI