‘UBIT ĆEMO VAS, ZAKLAT ĆEMO VAS’: Navijači pozivali na ubojstvo i Šukeru prijetili likvidacijom

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

"...visoke peći potpaljujem ja, dva reda koksa, četri purgera. Puger se dere aaaa, bit će pečenja, radujem se ja"

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 22. kola Hrvatske Telekom prve lige, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

GNK DINAMO – HNK HAJDUK 0:1

Utakmica 22. kola HT prve lige odigrana 18. veljače 2018. u 15 sati na stadionu u Maksimiru pred oko 13.500 gledatelja, među kojima su se isticali pripadnici Bad Blue Boysa (BBB) njih preko 2.500 (navijačka skupina GNK Dinama), te preko 3.500 pripadnika navijačke skupine Torcida (HNK Hajduk).

Utakmici je prethodila siguronosna provjera sjeverne tribine u organizaciji uprave Dinama. U petak,dva dana prije utakmice, pronađeno je 60 baklji bengalki i 4 velike dimne kutije.
Sama utakmica je bila, osim uobičajenog navijačkog repertoara, prava revija mržnje, poziva na ubojstva, ispada šovinizma i piromanije.

Već na samom početku susreta (4. minuta) Torcida skandira „Ubi, ubi Šukera“ i to skandiranje traje pune 3 minute.



U 14. minuti pojavljuje se prva prekrižena glava Zdravka Mamića koju su navijači BBB objesili na ogradu. Kasnije su se pojavila još četiri ista takva plakata, ali redari, kao ni na prijašnjim utakmicama, nisu reagirali.

U 12. i 19. minuti čuju se prve petarde. U 12. minuti BBB pale 1 baklju, a u 22-oj bacaju bljeskalicu na tartan. Torcida u 22 minuti skandira „Purgerske pičke“, a u 25-oj slijedi pjevanje „…visoke peći potpaljujem ja, dva reda koksa, četri purgera. Puger se dere aaaa, bit će pečenja, radujem se ja“, a BBB odgovara “…i kolcem i lancem i bokserom u glavu, udari razvali za Dinamovu slavu”.

U 32′ BBB skandira „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“. a u 39. minuti skandiraju „HNS pederi nogomet ste sjebali“.
Torcida je u 36. minuti izvjesila parolu „Vama bando četnička u loži nama s lijeva, mrtve majke jebu maloljetnici s juga“.

U 45. minuti BBB skandiraju “Zdravko Mamić srpsko kopile”

U 64′ Torcida skandira „Mrzim Dinamo, srpsko ime to“, a BBB odgovara „Tito partija, hajdukova armija“ te „Ubi, ubi tovara“.

U 60′ Torcida aktivira 53 baklje i sve ih baca na tartan stazu, uz 6 topovskih udara, skandirajući pritom „Jebem te Dinamo“.

U 70′ BBB skandiraju „Tovarske pičke“, a u 73′ Torcida skandira „Ubit ćemo vas, zaklat ćemo vas“. U 74′ BBB skandiraju „Ubi, ubi tovara“, a u 76′ aktiviraju 25 baklji koje bacaju na tartan stazu, a 3 u teren. Nakon toga 15 minuta gore stolice u centralnom dijelu sjevernog gledališta gdje su smješteni BBB.

U 85′ Torcida skandira „Hrvatska policija, mito i korupcija“

Dio zapadne tribine u 75. minuti skandira „Cigani, Cigani“, a u 86-oj BBB se nadovezuju povicima „Tovarske pičke“, a potom „Ubi, ubi tovara“.

Na kraju ovog izvješća želimo napomenuti kako smo posljednjih mjeseci svjedoci učestalog policijsko-sudskog progona osoba koje na facebooku i drugim mrežama navodno pozivaju na ubojstva pojedinaca. Očigledno je da policija ima dvostruke kriterije prema onima koji navodno pozivaju na individualna ubojstva putem e-maila, dok se na stadionima pravi da ne čuje pozive na eliminaciju ne samo pojedinaca nego cjelih nacionalnih, regionalnih i drugih socijalnih skupina.

NK OSIJEK – HNK RIJEKA 2 : 1

Mali derbi 22. kola HT prve lige odigran je u subotu 17. veljače 2018. u 15 sati u Osijeku na stadionu u Gradskom vrtu pred oko 3.200 gledatelja, od kojih je bilo 350 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka), njih preko 350, dok je iz Rijeke pristiglo svega 80-ak članova Armade (navijačka skupina HNK Rijeke).

Najvećim dijelom susret je protekao u korektnom navijanju i uobičajenom navijačkom dekoru. Iz okvira korektnog ponašanja u nekoliko su navrata iskočili pripadnici Armade skandirajući „Osječke pičke“ (33.,61./62., 66. minuta).

Kohorta je reagirala piromanskim ispadima bacajući četri petarde u 56. i 57. minuti, pa još jednu u 72-oj, a u 71. pale dvije-tri baklje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI