Tko je novi glavni menadžer Šukerova HNS-a? Herak i Savez imaju zanimljivu prošlost

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Herak je proživljavao pravu pravosudnu golgotu, uhićen je 27. siječnja 2000. godine i u pritvoru je bio sve do kraja 2011.

Imenovanje bivšeg ministra turizma Ivana Heraka za glavnog menedžera Hrvatskog nogometnog saveza ne samo da je iznenađujuće, nego nas podsjeća i na neke stvari koje su se svojevremeno događale između Heraka dok je bio baš ministar turizma i Hrvatskog nogometnog saveza.

Ivan Herak ima iskustva, u nogometu, bio je izvršni dopredsjednik NK Istra 1961, dopredsjednika Udruge klubova Prve HNL, te je bio predsjednik porečkog kluba Jadran.

A kao ministar turizma sklopio je ugovor o sponzorstvu s Hrvatskim nogometnim savezom koji je dugo godina bio prijeporan, a ovogodišnjom nepravomoćnom presudom tužba HNS-a protiv Ministarstva turizma je prihvaćena, jer je ugovor odmah po smjenjivanju Heraka s dužnosti ministra turizma poništen, učinila je to njegova nasljednica, Pave Župan Rusković

Herak je proživljavao pravu pravosudnu golgotu, uhićen je 27. siječnja 2000. godine i u pritvoru je bio sve do kraja 2011. Herak je vodio pravosudnu bitku s Državnim odvjetništvom. Protiv njega je vođeno ukupno 12 sudskih procesa i od svih je optužbi pravomoćno oslobođen. DORH ga je teretio za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te pomaganje u toj zloporabi na štetu Ministarstva turizma.

Kod mene nema nikakvog ogorčenja. Na kraju sam odlučio da neću tužiti državu. Nisam se želio vući po sudovima još godinama kako bi dobio milijun ili dva kuna”, govorio je svojedobno Ivan Herak.



Vratimo se mi na nogomet, sponzorstvo ministarstva turizma i sudsku trakavicu oko tog slučaja. Dakle, sporan je bio ugovor o sponzorstvu kojeg je Herak kao ministar potpisao krajem 1999. godine. Nadalje, s tim ugovorom ministarstvo se obavezalo da će u sljedeće tri godine HNS-u kao glavni sponzor isplaćivati dva milijuna tadašnjih njemačkih maraka godišnje. No, nije sve bilo kako je dogovoreno. Isplatio se tek mali dio novca, a nakon što je Herak uhićen nova ministrica turizma Pave Župan Rusković 2000. godine je dala poništiti taj sponzorski ugovor. HNS je na to uzvratio protutužbom tražeći isplatu cijelog ugovorenog iznosa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI