TKO JE MAMIĆ KOJEMU JE SKANDIRALA CIJELA HRVATSKA? Priča o mladom bombarderu iz Garešnice koji je rasturio velike Španjolce

Facebook: IHF (OFFICIAL)

Da vam je netko rekao da će cijela Hrvatska slaviti prezime Mamić, da će klicati i skandirati to prezime, nazivati ga spasiteljem, herojem, junakom, vjerojatno biste rekli da je taj netko prolupao.

Bit ćemo malo bezobrazni i započeti ovako. Da vam je netko rekao da će cijela Hrvatska slaviti prezime Mamić, da će klicati i skandirati to prezime, nazivati ga spasiteljem, herojem, junakom, vjerojatno biste rekli da je taj netko prolupao. Prezime Mamić kod dobrog dijela Hrvatske ima, nažalost, negativnu konotaciju zbog Zdravka Mamića koji je omražen kod velikog dijela navijača. No, prezime Mamić uskoro bi moglo postati sinonimom za pobjedu, barem što se tiče hrvatskog rukometa i to zahvaljujući mladom ‘bombarderu’ iz Garešnice, Marku Mamiću.

Dugo smo svi slušali riječi stručnjaka i izbornika Babića kako je riječ o izvanserijskom rukometašu, dvometrašu razornog udarca, nebeskog odraza, nositelju igre, ali nikako da mladi Marko Mamić proradi. Željko Babić dao mu je priliku još u proljeće 2015. godine na dvjema kvalifikacijskim utakmicama za odlazak na Europsko u Poljskoj. Svi su se tada pitali o kome je riječ, je li tek zamjena, rezerva ili je s razlogom u reprezentaciji?

Igrao je Mamić i ranije za Hrvatsku, samo za mlađe uzraste, a bio je članom kadetske reprezentacije 2013. godine koja je osvojila srebro na SP-u u Mađarskoj. Tada je bio drugi strijelac sa 37 golova iza Lovre Mihića, još jedne zvijezde Babićeve reprezentacije, koji je imao 55 golova.

Facebook: IHF (Official)
Facebook: IHF (Official)

No, tada je Mamić još bio anonimac, igrao je u Švicarskoj u Schaffhausenu, a tamošnji rukomet nije pretjerano zanimljiv ostatku ‘jake’ rukometne Europe, pa uglavnom zbog toga nitko nije čuo za njega. Nije igrao u Zagrebu, iako su ga zvali, već je odabrao igru u inozemstvu. To je bio riskantan potez jer je Zagreb uglavnom svim hrvatskim rukometašima odskočna daska za transfer u Njemačku, Španjolsku, Poljsku, Mađarsku… Mamić je odabrao drugi put, ali nije pogriješio. Babić ga je svejedno forsirao i zvao u reprezentaciju, a Mamić je tu i tamo znao zabljesnuti kojim pogotkom.

Karijeru je Mamić nastavio u francuskom Dunkerqueu kod Patricka Cazala, nekadašnjeg igrača Francuske s dvama naslovima svjetskih prvaka. U francuski klub prešao je 2015. godine, a u međuvremenu je kod Babića dobivao sve više prilika. Na kraju mu je to donijelo novi transfer i to ni manje ni više nego u Poljsku u redove aktualnog europskog prvaka, Kielce kod Talanta Dušebajeva.



Mamić se više ne mora dokazivati nikome, protiv Španjolaca je s devet golova dokazao i onim posljednjim skepticima da je izvanserijski igrač i to s 22 godine. Mamić je budućnost hrvatskog rukometa, igrač koji svojom upornošću, neumornošću, željom, voljom, htjenjem i znanjem oplemenjuje igru. I ono najvažnije, Mamić je igrač koji može nositi momčad kada zagusti, Marko je igrač kakav je nedostajao ‘Kaubojima’ od umirovljenja Ivana Balića, samo je važno da tako i nastavi, a u ovog Mamića ne sumnjamo!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI