TAKTIČKI DEBAKL ACINE REPREZENTACIJE: Pa ovako ne igra niti jedna momčad na svijetu!

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Hrvatska je košarkaška vrsta na Euru igrala košarku isključivo temeljenu na improvizaciji, bez plana, vizije, strategije

Teško se smiruju košarkaške strasti nakon eliminacije Hrvatske u osimini finala Europskog prvenstva. Šok izazvan teškim porazom protiv Rusije u kojoj su naši košarkaši bili posve nekonkurentni, zapravo statisti zahtijeva preciznu analizu. Unatoč prijekom potrebom za preciznošću slabosti naše reprezentacije lako je objasniti, baš kao što je Hrvatska lako pala protiv Rusije.

Zaključak je tek jedan, igra Hrvatske je predvidljiva. Do bola predvidljiva. Ne samo zbog činjenice da su samo dva igrača sposobna preuzeti odgovornost i nešto napraviti, mislimo tu jasno na Šarića i Bogdanovića, nego i zbog silnog nedostatka uigranih akcija, automatizma, jednostavno se ne zna tko što mora činiti.

Zoran primjer za takav stav jest igra i doprinos naših braniča. Koji su na cijelom prvenstvu sudjelovali samo u tome da prenesu loptu preko centra. Razigravanja je bilo malo, a šuteva još manje, Zapravo su naši braniči od svih osam reprezentacjia koja su stigli do eliminacijske faze. Lopta i parket, dakako i statistika nikad ne lažu.

U postavci da su hrvatski braniči nesposobni za poentiranje suparničke obrane lako se može kvalitetnije postaviti u obrani oko i u reketu, bez straha da će se netko od naših braniča raspucati i raširiti suparnika. Sve se tako ostavljalo Šariću i Bogdanoviću i u dvoboju protiv Rusije valjalo je zaustaviti samo jednu našu perjanicu i posao je bio zgotovljen. Dočim je Bogdanović odigrao veoma dobru partiju protiv Rusa Šarić jednostavno nije imao moć oduprijeti se ruskom čuvanju. I tu je sve bilo gotovo. Ni Popović ni Ukić nisu imali hrabrosti tući po košu, a kad bi i pokušali kao u prijašnjim utakmicama bilo je to u slabom postotku. Nisko samopozdanje, ništa drugo…

Odustajanjem Hezonje, Žižića, Zubca i Bilana ova generacija ima nekakav alibi, ali svaki je alibi jedna velika prevara. Samo što ljepše zvuči kad postoji neko opravdanje. No, kako naći opravdanja za mizernu partiju protiv Rusa, na to ne možemo naći odgovor, ni mi ni košarkaši.



Hrvatska je košarkaška vrsta na Euru igrala košarku isključivo temeljenu na improvizaciji, bez plana, vizije, strategije. Momčad nam je igrala s pojedinačnim pokušajima, ako ne ide ovome neka proba onaj! Tako nitko više ne igra. Nitko!

U ostalim reprezentacijama braniči ne prenose samo loptu preko centra nego razigravaju ostale, poentiraju. Što reći na podatak da je sam Rus Shved imao više asistencija nego svi naši bekovi. Strašno. U ostalim reprezentacijama dodaje se lopta bolje postavljenom igraču, u nas se tuče po košu čim se osjeti milimetar prostora.

U situaciji kad smo svi bili nerealni i maštali o borbi za medalje kao da nismo željeli vidjeti sve nedostatke uočljive još na prvim utakmicama protiv Mađarske i Rumunjske. Pa nas je onda zaludila solidna partija protiv Španjolaca koji su nas ipak naposljetku rutinski dobili, a punjenje češkog koša u nebitnoj utakmica dodatno je uokvirilo lažnu sliku o mogućnostima ove generacije. Prva utakmica biti-ne biti bila je blamaža, u doslovnom smislu riječi.

Problemi pravi tek dolaze. Kvalifikacije za svjetsku smotru, zacijelo novi izbornik, ili stari možda, neće moći računati na NBA igrače, a pitanje je tko će nakon ove sramote otkazati nastupe u nacionalnoj vrsti. S kojom postavom će Hrvatska igrati, koga uopće može pobijediti. I može li nam odgovor dati Stručni savjet s našim proslavljenim košarkašima?

Facebook Comments

Loading...
DIJELI