Kako je Hitler čestitao crncu Owensu na osvojenoj medalji na Olimpijadi u Berlinu

Owens je bio razočaran reakcijom američkog predsjednika Roosevelta koji mu ni na koji način nije čestitao, vjerojatno zbog straha od reakcije u južnim državama SAD-a

Afroamerički sprinter Jesse Owens pobijedio je u utrci na 100 metara na Olimpijskim igrama u Berlinu 3. kolovoza 1936. godine. Zanimljivo je da ga je prije natjecanja posjetio Adi Dassler (po kojem se zove poznata marka sportske opreme  Adidas) i uvjerio ga da na Olimpijadi koristi njegove tenisice. Inače, Adi se u to doba bio razišao sa svojim bratom Rudolfom, koji je bio veći nacist. Rudolf je ovome iz prkosa osnovao vlastitu tvornicu (poznata Puma). Jesse Owens je na toj Olimpijadi osvojio čak 4 zlatne medalje, noseći Adidas tenisice.

Adolf Hitler koristio je Olimpijske igre 1936. godine za promociju nacističke Njemačke. Pobjeda jednog afroameričkog trkača nije se, dakako, uklapala u sliku o nadmoćnosti arijevske rase. Dugo se vremena prepričavala priča kako je Hitler nakon što je vidio Owensovu pobjedu napustio stadion izbjegavši tako čestitati mu na pobjedi. Međutim, jedan je njemački novinar 2009. iznio da je sam pokojni Owens tvrdio da mu je Hitler zapravo čestitao. Naprotiv, Owens je bio razočaran reakcijom predsjednika Roosevelta koji mu ni na koji način nije čestitao, vjerojatno zbog straha od reakcije u južnim državama SAD-a. U to doba, Jesse Owens se u domovini još nije smio ni voziti u prednjem dijelu autobusa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI