ŠOKANTNI I SKRIVENI DETALJI! Otkriveno kakav je Bjelica zapravo i koga je to doveo u Dinamo

screenshot

Sportska redakcija portala dnevno.hr kroz neko vrijeme stvorila je mrežu novinara po cijeloj Europi, od BiH, Srbije i Makedonije pa sve do Grčke, Poljske, Ukrajine, Italije. Ovim smo povodom zamolili analitilčara i novinara poljske Gazete iz Krakova, Damiana Golaba, za analizu novih dinamovaca pristiglih iz poljske Ekstraklase. Riječ je dakako o treneru Dinama Nenadu Bjelici, o krilnom igraču Mariju Šitumu, stoperu Emiru Dilaveru i interesantnom ofenzivcu Damianu Kadzioru.

U nastavku pročitajte stručnu analizu poljskog novinara Damiana Golaba za Dnevno.

Šituma potpredsjednik izbacio iz ureda

Imao je izvrstan početak u Lechu, zabio je dva gola na otvaranju kvalifikacija za Europsku ligu, ali u poljskoj Ekstraklasi, zabio je samo dva puta. U Poznanju su imali ogromna očekvanja od Šituma, ali pomalo je razočarao navijače. Bilo je čudno i to što je nekoliko utakmica odigrao na poziciji desnog beka, a onda su se zaredale ozljede i klub je odlučio da ga neće otkupiti za 600 tisuća eura i vratio se u Dinamo. Nakon završetka sezone Šitum je razgovarao s potpredsjednikom Lecha, Piotrom Rutkowskim, ali ljudi iz kluba bili su razočarani trećim mjestom jer se očekivalo da će lako osvojiti ligu. Šitum je u razgovoru s potpredsjednikom rekao da misli da je treće mjesto uspjeh, a ovaj ga je zbog toga potjerao iz ureda.

Dilaver ima jedan veliki problem



E, on je bio jedan od najboljih braniča prošle sezone u poljskoj Ekstraklasi. Kada je potpisao za Lech u ljeto 2017. godine bio je tek jedan u nizu svježe transferanih igrača. Nije bio niti skup, Lech ga je doveo besplatno iz Ferencvaroša, a jako se brzo prilagodio poljskoj ligi. Sjajno je djelovao u obrani, kvalitetan karakter, a zanimljivo, pridonosio je podosta i u napadu, tri gola u ligi. Dilaver je bio jedan od lidera u momčadi i jedan od najboljih igrača posljednjih godina u Lechu.

No, uvijek postoji ‘ali’ pa tako i u slučaju Dilavera. Na primjer bila je ta jedna situacija koje se sjećam kada je Dilaver napao Marcina Urynowicza iz Gornika. Imao je dosta sreće tu jer ga je sudac kaznio samo žutim kartonom.

Onoga trenutka kada je Lech dao otkaz Bjelici, stvar s Dilaverom, koji mu je vrlo privržen, je krenula nizbrdo. Dilaver je dobio sedam žutih kartona i trener ga je poslao na klupu. U poljskoj ligi igači dobivaju zabranu nakon četvrtog i osmog žutog kartona u sezoni. Novi privremeni trener poslao je Dilavera na klupu u dvije utakmice prije kraja kako bi ga sačuvao za odlučujuću, a pogodite što je Dilaver napravio? Došlo je do malog komešanja između igrača Lecha i Wisle i Dilaver je uletio s klupe na teren i dobio žuti karton.

Tu nije kraj. Nakon zadnje utakmice, kada je čuo da Lech neće otkupiti Šituma, razgovarao je s potpredsjednikom kluba i rekao mu da čini veliku grešku. Nakon toga htio je raskid ugovora, ali na kraju ga je Lech ipak prodao Dinamu.

Bjelica trenira strogoću

Bjeličin start u klubu bio je vrlo dobar. Lech se znatno popravio u odnosu na rezultate kakve je donosio bivši trener Jan Urban. Bjelica je ostavio odličan dojam na sve ovdje, posebice zbog toga što je samo tri mjeseca po dolasku počeo razgovarati s poljskim medijima, što je izuzetno rijetko kod stranih trenera. Naravno, poljski mu nije bio dobar i bilo je smiješnih situacija, na primjer, vikao je sucima ‘To je cirkus’ i ‘skandaloza’, što je neki mix hrvatskog i poljskog, pa je bio i hit na društvenim mrežama zbog toga.

Ono po čemu je Bjelica bio posebno poznat jest po kritikama upućenim prema VAR-u. Bio je vrlo osjetljiv po tom pitanju. Prema njegovom mišljenju VAR je radio protiv njegovog Lecha, što je dakako, apsurdno. A bilo je tu i situacija kada se raspravljao s novianrima iz Poznanja.

Bjelici se mora priznati da je razvio nekoliko mladih igrača Lecha, poput Jana Bednareka i Dawida Kownackog. Lech ih je brzo prodao, a Bednarek je postao najskuplji izlazni transfer ikada u poljskoj Ekstraklasi, plaćen je šest milijuna eura plus još dva kroz bonuse. Valja reći kako je Bjelica bio vrlo odlučan i rijetko je oklijevao. Na primjer, na kraju svoje prve sezone bez imalo ustručavanja skinuo je kapetansku traku Lukaszu Tralki, vrlo iskusnom igralu Lecha. Razlog? Tralkin telefon zvonio je u svlačionici nakon jednog treninga.

Lech i Bjelica ipak su imali jedan veliki problem. Naime, momčad nije dobivala ključne utakmice. U prvoj sezoni Lech je posrnuo u poljskom kupu, a završili su treći u Ekstraklasi. Prošle sezone ispali su iz Europske lige u kvalifikacijama. Uoči posljednjih sedam utakmica prvenstva, Lech je bio prvi, a onda je momčad izgubila sve utakmice kod kuće i Bjelica je otpušten dvije utakmice prije kraja. No, tog trenutka Bjelica je bio trener s najdužim stažem u Ekstraklasi.

Damian Kadzior – od anonimca do zvijezde

Kadzior je bio na širem popisu poljske reprezentacije uoči Svjetskog prvenstva, ali na kraju ga izbornik Adam Nawalka nije zvao. Prije svega godinu dana Kadzior je poljsku drugu ligu i do sada je imao samo kraće epizode u Ekstraklasi. Nije uspio u Jagielloniji, svom prvom klubu i išao je na posudbe. U sezoni 2016./17., bio je jedan od najboljih igrača u drugoj ligi i brojni su ga klubovi iz Ekstraklase počeli primjećivati.

Kadzior je bio blizu Cracovije, ali tada je klub promjenio trenera i odlučio se za Gornik. To je bio sjajan odabir jer Gornik je te sezone izborio plasman u Ekstraklasu i to je tek bilo veliko iznenađenje. To je klub koji nema puno novca, ali trener Marcin Brosz je stvorio sjajnu mladu momčad s relativno anonimnim igračima, a Kadzior je bio dio njih. Tu je napravio veliki iskorak. Nakon svega nekoliko mjeseci Nawalka ga je pozvao u reprezentaciju, ali još nije debitirao.

Nakon solidne sezone u Gorniku pričalo se da je Kadzior dobio bogte ponude iz Belgije i Rusije, ali on je na kraju odabrao Dinamo. Bjelica je ovaj put bio brži od svog bivšeg kluba iz Poznanja. Da, Lech je također htio Kadziora, ali on je otišao u Dinamo.

Kadzior ima odličan udarac s distance, ima dobru kombinatoriku i dobar pregled igre. I evo još jedna zanimljvost, Damian je iz nogometne obitelji, njegov otac Robert Kadzior bio je nogometaš i šest puta je nastupio u Ekstraklasi za Jagielloniju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI