Slišković šokirao izjavama! Otvoreno stao uz osuđenog Mamića i poslao poruku ‘hajdukovcima’

screenshot

Legendarni nogometaš, a danas trener Blaž Slišković-Baka gostovao je kod Aleksandra Stankovića u emisiji Nedjeljom u 2. U uvodu je govorio kratko o svojim počecima i nogometnoj karijeri.

Do 13. Godine sam se bavio plivanjem, bio prvak Jugoslavije prsnim stilom. Za gimnaziju sam igrao košarku. Završio sam nižu muzičku školu, svirao klavir. Najmanje me zanimao nogomet, nikad se nisam vidio u njemu profesionalno. Zamijenili su me Veležu, odradio dva treninga i otišao sam s njima na čuveni turnir u Borovo gdje sam bio proglašen najboljim igračem i to ju sve krenulo. Oduvijek je isticao da je nogomet gledao kao zabavu. Čak i nakon 27. godina kada sam stigao u Francusku nogomet mi je bio zabava, samo sam tada vidio što je profesionalnost. Kod nas je bilo, utrčiš u svlačionicu, obučeš se i na trening. Zabava mi je postao jer sam ga zavolio nogomet. Pogotovo kada ti neki treneri kažu da imaš talent, pa guraš naprijed”, rekao je Slišković.

Nogomet i dalje gleda samo kao zabavu za mase, što u nekakvoj biti i jest, ali svjestan je da je to danas više biznis nego igra.

Nogomet je igra koja mora zadovoljiti mase. No, danas nogomet nije samo zabava, novac je u igri. Ja ga doživljavam drugim očima. Ja želim da moja momčad igra tako da zadovolji mase koja ih dolazi gledati. Ja sam sebe doživljavao kao cirkusanta, uvodio driblinge da zadovoljim mase”, rekao je Baka.

Kako bi se danas uklopio kao nogometa?



Ne vidim se lošim u današnjim nogometu. Kažem da ne bih bio kakav sam nekad bio, jer danas se moraš više posvetiti. Ne vidim da neki danas znaju više nego što je tada znao npr. Džajić”, kaže Slišković.

Komentirao je i rad krovnik nogometnih organizacija.

Uefa i Fifa nastoje što više zaraditi, to je postao biznis. Imate Modrića koji je odigrao 90 utakmica u sezoni i dovedete ga na natjecanje na kojem ima još sedam utakmica. Koji to stroj može izdržati. Najnezgodnije vrijeme za prvenstvo je ovo, trebalo bi igrati u devetom, desetom mjesecu i tada prekinuti prvenstva. Tada bi se vidjela prava kvaliteta. Ne možemo dozvoliti da jedna Grčka bude prvak, to je antinogomet, ja to ne priznajem. Ja bih izbjegao svaku njihovu utakmicu”, kazao je Baka.

Njemu je trenutno najbolja reprezentacije Belgija.

Preferiram Belgiju jer imaju veliki izbor kvalitetnih igrača tehnički potkovanih. Oni su baš cirkusanti. No, imaju problem da se pojedinci ne podrede kolektivu, već žele sebe istaknuti”, rekao je.

Što je s Hrvatskom?

Zadnja prijateljska utakmica mi je pokazala slabosti, no ne treba prema tome donijeti sud. Izbornik Dalić ima vremena da to korigira. Današnji nogomet zahtjeva čvrsti zadnji red koji daje sigurnost momčadi. Realno bi uspjeh bio prolazak prvog kruga, tu Hrvatska ne bi smjela zeznuti. Mislim da javnost previše očekuje od ove momčadi, vidi ih u polufinalu, finalu. Ako se neke stvari poslože, Hrvatska može daleko”, smatra Baka.

Slišković se može hvaliti time da je Zinedineu Zidaneu bio uzor.

Trener mora prvo proći male klubove, pogotovo to vrijedi za trenere s ovih prostora. Ćiro Blažević po kvaliteti, ambiciji, mogao je biti trener najvećih klubova, samo što se prvo morao ovdje dokazati, pa u Švicarskoj, da bi dobio priliku u reprezentaciji. Da je rođen u Beču, vodio bi nekog velikana. Mislim da samo mi treneri s ovih prostora zakinuti”, priča Blaž Slišković.

Govorio je i o svom odnosu s Hajdukom i Štimcem.

Ja sam Igoru zamjerio što nije stao iza mene, jer on je pokrenuo inicijativu da dođem u klub. On se ponašao indolentno, što mogu razumjeti jer je bio direktor kluba. Meni je zasmetalo što su se neki ponašali kao da nikad nisam bio trener kluba”, rekao je Baka.

Pričalo se da je dosta bio po kladionicama.

Naravno da ima istine da sam bio po kladionicama, samo smatram da moj privatni život nema veze s profesionalnim. Meni je zasmetalo što je Štimac rekao laž da ja nisam dolazio na treninge. Pa pitajte ijednog igrača jesam li ikada preskakao treninge. Nijedan igrač Hajduka nije tražio moju smjenu, a to je samo objavljeno na jednom bh. portalu. Nikad to nitko drugi nije prenio”, branio se Slišković.

Danas bih sjeo sa Štimcem na kavu, pa nije tu bilo otrovnih strelica”, poentira Slišković tu temu.

Komentirao je i stare priče poput one da je igrao pijan.

Na utakmici koju smo pobijedili 9:2 dao sam četiri gola. Tu cijelu noć proveli smo u kavani. I na toj utakmici sudac je bio Maksimović, ja mu kažem lijeve golmanove rašlje ide lopta, on nije vjerovao. Ne bih ja to napravio da sam bio mamuran. Gori je mamurluk, nego pijanstvo. Svojim igračima to ne bih tolerirao. Ja im dajem primjer kako ne treba stvari raditi. Englezi prije utakmice popiju par piva i onda to na utakmici izbace iz sebe”, kaže Slišković.

Neizbježna tema bio je i Zdravko Mamić, njegov odnedavno sudržavljanin.

Ja njega obožavam, prije svega kao osobu koja je podigla hrvatski nogomet na jednu višu razinu. Daj Bože da je u Hrvatskoj više Mamića koji bi voljeli vidjeti Rijeku, Hajduk i Osijek na razini na kojoj je Dinamo. Otvoreno hajdukovcima kažem da prvo obrišu ispred svojih vrata, a tek tada da gledaju u tuđe dvorištu. Kada u Hajduku nađu čovjeka kojim će svim srcem biti uz klub, to bi ih daleko odvelo”, kazao je Baka i još napomenuo.

U bh. i hrvatskim novinama je izašlo bjegunac Mamić. On se ne skriva po šumama. Došao je u Međugorje svjestan situacije u kojoj se našao”, rekao je Slišković.

O situaciji u BiH.

Ne volimo se u BiH, no moramo živjeti skupa, kao i u Hrvatskoj. Ajmo se samo poštivati, ne moramo se voljeti. Ajmo surađivati, barem mislim da bi tako trebalo biti. Nemojmo se dirati, nemojmo se uplitati u tuđe poslove, ajmo se nešto dogovoriti, pustimo provokacije, pustimo prijetnje. Dosta je ljudima rata. Ljudi masovno odlaze jer ne znaju hoće li za 10, 15 godina dogoditi ono što se dogodilo prije 20 godina”, veli Slišković.

Zrinjski je jedini klub koji ima veći postotak Srba i Bošnjaka nego Hrvata i nema opterećenja i zato imamo rezultat. Ovo su odnosi koji trebaju da budu u jednom klubu. Naši navijači su zaista korektni. U drugim klubovima navijači ti dolaze pred vrata. Prvo gledamo kakav si čovjek”, zaključio je Baka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI