Slavljem u gostima kod Crotonea Napoli završio polusezonu kao vodeći

screenshot

Pobjednika je odlučio pogodak Mareka Hamšika u 17. minuti

U susretu 19. kola talijanskog nogometnog prvenstva Napoli je na gostovanju pobijedio Crotone 1-0 i osigurao ‘jesenski naslov prvaka’.

Pobjednika je odlučio pogodak Mareka Hamšika u 17. minuti.

Bio je to njegov 117. pogodak u dresu Napolija čime se još malo odvojio od Diega Maradone na ljestvici najboljih strijelaca u povijesti kluba. Argentinski majstor je zabio dva gola manje.

Napoli je dominirao cijeli susret i mogao je uvjerljivije slaviti. Koliko su gosti bili premoćni možda i najbolje oslikava podatak kako je Napoli imao čak 15 kornera pri čemu 10 u prvom dijelu.

Hrvatski nogometaš Marko Rog je za Napoli zaigrao posljednje dvije minute, dok je Ante Budimir odigrao cijeli susret za Crotone.



Napoli nakon 19 kola ima 48 bodova, četiri više od Juventusa koji u subotu gostuje kod Verone, dok Inter, koji ima osam bodova manje, dočekuje Lazio. Do zimske pauze Talijani će odigrati još jedno kolo 5. i 6. siječnja, a nastavak Serie A slijedi 21. siječnja.

U posljednje 23 godine samo pet klubova koji su osvojili ‘jesensku krunu’ nisu na koncu osvojili i ‘scudetto’. Među njima je i Napoli koji je prije dvije sezone bio prvi na polovici prvenstva, ali je naslov prvaka osvojio Juventus. Preostale četiri momčadi koje nisu izdržale do kraja bile su Fiorentina (1998/99), Juventus (1999/2000), Roma (2001/02) i Milan (2002/03).

Fiorentina je u sezoni 1998/99. na polovici sezone vodila sa 34 boda, ali je na koncu bila tek treća iza prvaka Milana i Lazija. ‘Viole’ su na kraju imale čak 14 bodova manje od Milana.

Iduće sezone Juventus je imao bod više od Lazija, no ‘nebesko-plavi’ su na koncu osvojili naslov prvaka s jednim bodom više od torinske ‘Stare dame’.

Roma je bila jesenski prvak dvije sezone uzastopce (2000/01, 2001/02). Prve je sezone obranila vodeću poziciju ispred Juventusa, dok je godinu dana kasnije Juve nadoknadio zaostatak i uzeo krunu s bodom više,.

U sezoni 2002/03. vodeću poziciju nakon 19 kola držao je Milan, ali je na kraju bio treći sa čak 11 bodova manje od prvaka Juventusa.

Posljednji klub koji na kraju sezone nije obranio jesenski naslov prvaka bio je Napoli prije dvije godine. Juventus je nadoknadio zaostatak i na kraju osvojio prvo mjesto s devet bodova više od Napolija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI