SKANDALOZNO PISMO LEGENDARNIH HAJDUKOVACA: Jesu li čestitkom Budi Lončaru priznali jugoslavensku prošlost?

wikipedia

Nije tajna kako je Budimir Lončar veliki navijač Hajduka, međutim, ono što je objavio portal Novosti, koji izdaje Sprsko narodno vijeće, zaista zvuči nevjerojatno.

Naime, povodom 95. rođendana Budimira Lončara, prema tvrdnjama Novosti, čak je 11 legendarnih igrača Hajduka poslalo dirljivu čestitku.

Slaven Bilić, Ivan Buljan, Vilson Džoni, Jurica Jerković, Ivan Katalinić, Dražen Mužinić, Luka Peruzović, Ivica Šurjak, Igor Štimac te braća Zoran i Zlatko Vujović navodni su potpisnici tog pisma, a kao inicijatora pisma Novosti navode novinara Zdravka Reića.

Podsjetimo, Budimir Lončar je nekadašnji jugoslavenski političar i diplomat, koji je obnašao brojne visoke dužnosti u periodu hrvatskog osamostaljenja, odnosno koji je Hrvatskoj putem UN-a nametnuo embargo na uvoz oružja u periodu velikosrpske agresije tijekom Domovinskog rata. Budimir Lončar danas ima 95 godine, ali od svoje politike i ambicija ne odustaje pa je tako predsjednik savjetodavnog odbora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES – International Institute for Middle-East and Balkan studies) sa sjedištem u Ljubljani, čiji je predsjednik Vijeća dr. Craig T. Smith, bivši politički direktor Bijele kuće, a počasni predsjednik Stjepan Mesić.

Navodno pismo koje su potpisali hajdukovci prenosimo u cijelosti.



“Dragi šjor Leko, neki od nas Vas zovu barba Leko, da izbjegnemo onu službenu notu, obzirom da se godinama poznajemo i pripadamo velikoj obitelji Hajduka. Povod ovom našem pismu je sretna okolnost da Vam možemo čestitati 95. rođendan, uz želju da ga provedete u zdravlju i veselju s Vama najbližima, te da kao i do sada ostanete vitalni i u slijedećim godinama.

Mi, igrači najboljih generacija Hajduka, poneseni Vašom odanosti prema našem klubu želimo naglasiti kako danas, a bilo je i u prošlosti, na milijune naših navijača, zaljubljenika u ‘bijele’, objektivno niti jedan među njima, nije bio Vašeg ranga i ugleda.

Zadužili ste Hajduka ne samo kao najstariji i najdugovječniji navijač i istinski prijatelj našeg kluba, nego najugledniji u svjetskim okvirima. Zaista je jedinstveno to koliko je u Vašoj memoriji složeno doživljaja o Hajduku, upamćenih utakmica, momčadi, trenera, funkcionara, simpatizera našeg kluba, kao i drugih brojnih detalja da Vam moramo izraziti divljenje.

Pamtimo brojne susrete s Vama, zaista, bilo smo privilegirani, ali često i impresionirani, jer Vam je, u povijesti kluba, doslovno jedinome omogućeno i prisustovanje stručnim sastancima uoči utakmica ili u svlačionicama stadiona. Znali ste nam u tim prilikama uputiti svoju riječ, ukazati nam na vrijednost uloge igrača Hajduka. Posebno ste, sjećamo se, koristili riječ dostojanstvo, pledirali ste da na taj način nosimo dragi dres.

Vjerujte nam, često smo se pitali, dozvolite i doslovno čudili s koliko razumijevanja pratite Hajduka, koliko znate suštinu nogometa, pa i prilike na svjetskom planu. Neki od nas su čuli da Vam je davnašnja želja, u mladosti bila biti trener, u stvari to je možda i neostvareni san, pa se otuda može i shvatiti toliko znanja za čovjeka koji je imao sjajnu diplomatsku karijeru. Ipak držimo da je Vaša uloga u diplomaciji vrednija i važnija.

Želimo Vam još jednom sve najbolje, zahvalni, jer ste uvijek uz Hajduka, nadajmo se da ćemo zajedno doživjeti napokon i tu novu titulu prvaka države”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI