Situacija koja je zgrozila javnost: Treba li ovo Daliću, treba li nama ovakva atmosfera oko reprezentacije?

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Pitanje javnog prostora, pitanje slobode novinare i fotoreportera, pitanje pristojnosti – sve to nam se nameće nakon svježeg ponašanja našeg nogometnog reprezentativca Marcela Brozovića koji je fotoreporteru zaprijetio izbacivanjem iz zračne luke ako ga još jednom fotografira!

Istina jest, fotoreporteri znaju biti naporni, pomalo i nametljivi, ali njihov posao u javnom prostoru je posve legalan, dozvoljen i uobičajen. Kao što se Brozović fotografira na stadionu kad igra, tako je on meta fotoaparata i dok se kreće ulicom, zračnom lukom, livadom.

Druga je stvar s ”papparazzima”, fotoreporterima koji imaju prije špijunski nego novinrski posao, pa skriveni po dvorištima, privatnim zatvorenim prostorima, hotelskim sobama ili drugim mračnim prostorijama gdje se kocka i pije fotografiraju i beskrupulozno zarađuju. Za njih nema ni moralnog opravdanja, nerijetko i zakonskog.

Brozović nije bio tajno sniman u privatnom prostoru i time je njegova reakcije ne samo nepristojn, nego i uvredljiva prema njegovim navijačima, obožavateljima, pa i novinarima.

Reprezentacija putuje na turneju u Sjedinjene Američke Države, novinare i javnost to zanima, uostalom i sam Savez je pozvao novinare da dođu na ispraćaj reprezentacije gdje bi im se trebao obratiti sam izbornik Zlatko Dalić. I što sad? Ne smije ih se fotografirati?



Ne, nismo za nametanje krivice i kazne Brozoviću, ali jesmo da se stvari znaju, stvari kako spadaju. U javnom prostoru postavljene su i sigurnosne kamere, u javnom prostoru ljudi se fotografiraju i javne osobe, a Brozović to zacijelo jest, legalne su mete modernih fotoaparata.

Ipak, mislimo da je Brozović zbog svog ispada zaslužio barem opomenu i upozorenje, od izbornika ili Saveza. No, ako ga nije dirnulo što je bio bezobrazan prema čovjeku koji radi svoj posao neće ga dirnuti ni lijepa riječ da to nije smio napraviti.

Lijepu riječ željezna vrata ne čuju!

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI