Pritajena prijetnja Vatrenima: Utakmica s Rusijom nosi opasnost o kojoj još nitko ne razmišlja

hns

Moraju li se hrvatska nogometna momčad, izbornik i navijači bojati sudačkih grešaka u dvoboju četvrtfinala svjetske smotre protiv Rusije (subota, 20 sati)?

Sudeći prema dosadašnjim iskustvima s najvećeg nogometnog natjecanju na svijetu – strah je opravdan! Unatoč video tehnologiji, stotinama kamera, unatoč svemu…

Povijest svjetskih prvenstava praktički je i povijest sudačkih previda u korist domaćina. Od toga ne moramo bježati, a sve te greške te bogate nogometne povijesti imale su i svoj zadatak, cilj. „Oplemeniti” natjecanje, produžiti zanimanje pomaganjem domaćinu postao je praktički podsport nogometa. Nikome nije u interesu da se domaćin eliminira u skupini ili raznim kvalifikacijskim borbama, domaćin se gura do polufinale, a ako ima malo više nogometnog ulgeda i moći gura se i u finalu!

Na znanje i ravnanje nama, za subotu!

Već na prvome prvenstvu, daleke 1930. godine Urugvaj je imao toliku podršku sudaca da su neke zemlje prijetile odlaskom s prvenstva, a kada je u finalu Urugvaj pobijedio Argentinu preko puta Montevidea u Buenos Airesu zbog sumnjivih sudačkih odluka navijači su razbili urugvajsko veleposlanstvo. Zemlje su međusobno prekinule diplomatske odnose na desetak godina.



Drugo svjetsko nogometno prvenstvo odigralo se u Italiji četiri godine kasnije. U finalu susreli su se Italija i Čehoslovačka a pobjedom 2-1 prvo mjesto je pripalo Italiji. Finale utakmice ostalo je pod sumnjama da su suci pomogli Italiji do pobjede, naime, krenule su priče da je jedan od sudaca ugošćen kod Mussolinija gdje se zadržao u srdačnom razgovoru, prije početka utakmice su mu odali počast fašističkim pozdravom.

Čak i kod Brazila 1950. godina svjedočilo se nerazumnim odlukama sudaca u korist domaćina , čak i u finalnoj utakmici. No, sudbina je bila naklonjena Urugvaju pošto-poto, Giggia je postigao gol zbg kojeg se i sudac uplašio za svoju glavu. Pomagao je do kraja utakmice Brazilu, nije išlo…

Kada se govori o svjetskoj smotri 1958. godine u Švedskoj mnogi nogometni povjesničari pitaju se kako je to Švedska u silnoj konkurenciji došla do finala. I odmah daju odgovor, bila je domaćin. Momčadi su ponovo bile raspoređene u četiri skupine po četiri reprezentacije i svatko je igrao sa svakim. U finalu je Brazil pobijedio Švedsku sa rezultatom 5-2. Ovo prvenstvo je ostalo upamćeno po Peleu koji je sa velikim uspjehom nastupio za Brazil sa 17 godina, i osvojio svjetski naslov.

Kad je 1962. godine Jugoslavija igrala za treće mjesto protiv Čilea bilo joj je jasno da je brončana medalja rezervirana za domaćina. Tako je i bilo. Prije toga Čile je bio neviđeno poguran još u skupini.

Englezi su postali svjetski prvaci 1966. na svom teritoriju, suci su im pristojno bili naklonjeni,a gol Hursta u finalu koji je priznat još uvijek je predmet spora između Engleza i Nijemaca.

Pitajte Nizozemce što misle o svjetskoj smotri 1974. godine kada je Njemačka bila pobjednik, a u finalu nadvisila baš Nizozemsku. Kada vam Nizozemac to objasni, pitajte ga što misli o prvenstvu četiri godine kasnije, kada je Argentina uz obilatu sudačku pomoć u Argentinu svladala Nizozemsku, a prije toga ista ta Argentina gurana je kroz skupine kao nož kroz putar.
Nadalje, pitajte našeg Velimira Zajeca što misli o svjetskom prvenstvu 1982. godine u Španjolskoj. Takvi sudački previdi i greške na račun domaćina do tada nisu bili viđeni. Zajec je napravio neki prekršaj metar i pol ispred kaznenog prostora, sudac je dosudio jedanaesterac za Španjolsku kojeg je Juanito promašio. No, za sekundu sudac je naredio da se jedanaesterac ponovi. Promijenio se izvođač i Lopez Ufarte je pogodio. I samo španjolski navijači su se smijali svemu. Domaćinska je to priča bila, velika!

Ili, u Italiji 1990. godine. Italija je dotegljena do polufinala, baš kao što je Francuska imala pristrane suce 1998. godine kada je osvojila naslov svjetskog prvaka.
Talijani još uvijek osjećaju srdžbu što im je sudac napravio 2002. godine na SP u Južnoj Koreji i Japanu. Jednostavno ih je izbacio, sudio je za Južnu Koreju kao da je predsjednik te iste države.
Mlada njemačka reprezentacija 2006. godine na prvenstvu u Njemačkoj nije slovila kao favorit, no bilo je bitno dotegliti je barem do polufinala, u tome se uspjelo i sudačkim „pogurancima”, prvenstvo je bilo sjajno posjećeno, govorilo se da je to zbog konkurentnosti domaćina. Gurala se i Južna Afrika četiri godine kasnije, ma kao i Brazil 2014. godine, sjetite se samo jedanaesterca koji je sviran za Brazil protiv Hrvatske, cijeli svijet se smijao. Samo smo se mi mrštili.

I zato, ne vjerujemo sucima u ovoj utakmici i točka! Sve dok ne budemo domaćini, a to nećemo biti nikad!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI