Prebijanje Futacsa samo je kap u moru: Kopali su se grobovi, klale životinje, kamenovali igrači

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Napad na nogometaše Hajduka klasični je huliganski čin koji će i te kako utjecati na mišljenje mnogih o radikalnim navijačima. Hajduk je klub okružen velikom ljubavlju i podrškom koja u nerijetkim situacijama odlazi u kontrast, pa se prema tome i žestoki Hajdukovi navijači mogu podičiti brojnim incidentima u kojima je naposljetku najteže stradao klub.

Kako je Hajduk, k tome, klub u kojem navijači imaju veliku ulogu u upravljanju to takva djela samo odmažu istima u upravljanju klubom. Udruzi Naš Hajduk ne može se osporiti entuzijazam i volja u sređivanju stanja u klubu, ni u kojem slučaju, no incidenti stvarani od navijača, a udruga predstavlja baš navijače koji žele bolji klub, samo bacaju klipove pod cijeli projekt.

Eskalacija navijačkih nereda upravo se događa u zadnje vrijeme, makar je Hajduk i kroz povijest znao i te kako stradati od ruke vlastith navijača, sjetimo se suspenzija iz europskih natjecanja poslije klanja pijetla u dvoboju protiv Tottenhama 1984. godine, te tri godine kasnije sankcija nakon bacanja suzavca u europskom dvoboju protiv Marseillesa. Za opomenu igračima i upravi kopali su se i grobovi na poljudskom travnjaku, no u zadnje doba napadaju se igrači, djelatnici kluba, novinari…

Svjedočimo prekidima konferencija za novinare, napadima na novinara Zdravka Reića, uvredama na račun klupskih veterana, pod takvim pritiskom zaista je teško raditi i djelovati.

Igračima se poručuje s tribina jednoglasnim skandiranjem “treba vas prebiti”, disproporcija između želja i mogućnosti momčadi u navijačkom srcu je prevelika i incidenti su jednostavno neizbježni. Kako je uvijek kad nema realnosti.



Primjerice, o kakvom pritisku je riječ spomenimo nedavnu utakmicu Hajduka protiv Rudeša koju je Hajduk nenadano izgubio. Prijetnje sa sjeverne tribine prevršile su svaku mjeru pristojnosti, već tada je počelo skandiranje protiv predsjednika Kosa, a igrači su propisno izvrijeđani. Što se vikalo?

Dobit ćete batine”, “Igrajte, pičkice!”, “Srami se, Hajduče”, “Uprava, odlazi”, “Skidajte dresove”…

Što reći kad su navijači jednog dana došli pred vrata Francka Ohandze, prijetili mu premlaćivanjem, vrijeđali ga i gađali njegov prozor, vrata, automobil. Događaj je Hajduk prijavio policiji i to je sve.

Ako nisu uspjeli dohvatiti Ohandzu sad su ti isti dohvatili jadnog Futacsa, koji je stao u zaštitu suigrača kojeg su na ulici napali oni koji se nazivaju navijačima.

Upravo takvi tipovi glavni su kočničari i neprijatelji kluba i ideje da se Hajduk prepusti na upravljanje navijačima prema socios modelu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI