Ovako se više ne može! Tko će povesti ovu skupinu nogometnih defetista u proboj?

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Čak se može reći da bi bilo nepravedno da je Hrvatska pobijedila u ovoj utakmici. Toliko je to bijedno izgledala

Danas svatko u Europi igra nogomet, samo ga Hrvatska ne igra. Iako je u našoj reprezentaciji velik broj nogometaša koji igraju, i to sjajno, u svojim europskim velikanima, oni izgledaju u nacionalnom dresu poput psihički izgubljenih ljudi koji ne znaju što im je činiti u kojem trenutku. Poput izgubljenih u prometu koji cestu prelaze na zeleno, a kreću na crveno…

Tih bijednih 1-1 protiv Finske moramo shvatiti poput vrča koji je išao na vodu dok se nije razbio. Zar je moguće da su Finci stisnuli Hrvatsku u njezin kazneni prostor, a dosad su u kvalifikacijama jedva dali koji pogodak. Pa, Hrvatska je i sretno povela golom Mandžukića nakon finskog promašenog zicera. A sve do tada igra naše momčadi bila je jalova, istina bilo je nekih pokušaja u prvome dijelu, no to je sve izgledalo tako tanko da su i navijači ubrzo izgubili živce.

Čak se može reći da bi bilo nepravedno da je Hrvatska pobijedila u ovoj utakmici. Toliko je to bijedno izgledala.

U ovoj priči o posrtaju hrvatske nacionalne vrste najlakše je tražiti krivca. Sigurno je najodgovorniji izbornik Ante Čaćić, on je već postao i dosadan i opasan sa svojim samopouzdanjem bez pokrića. Njega više nitko ne uzima za ozbiljno, zacijelo ni većina momčadi, a i ugođaj oko našeg nogometa ne može biti ni u kojem slučaju krivac za ovakve mizerne predstave naših igrača. Jer, i omi su krivci!

To s kakvim žarom nastupaju za reprezentaciju graniči sa satirom. Nervoza i sebičnost koja se osjeća kod mnogih igrača olakšavaju poslove suparniku, pa je tako i Finska napadala Hrvatsku poput Barcelone kad gubi od Villareala. Turska se obračuna s Hrvatskom kao da ne postoji u drugome poluvremenu na terenu, Kosovo se nadvisi sretnim i slučajnim pogotkom, dočim se na Islandu Hrvatska osramoti devedesetominutnom obranom koja je pala u zadnjoj minuti.



Toliko dugo nastupi Hrvatske su očajni, a nitko iz Saveza još nije postavio pitanje što i kako dalje, tko će povesti ovu skupinu nogometnih defetista u proboj.

Može li se uopće izvesti proboj obruča kojeg su si Čaćić i njegovi izabranici sami sagradili oko svojih ambicija. Island je sigurno prvi, a za drugo mjesto će se boriti zahuktala Ukrajina i na pleća bačena Hrvatska. K tome, još postoji opasnost da onaj tko bude drugi u našoj skupini bude najlošiji drugi i – nasvitanje Rusija.

Hrvatska je, s toliko bogatim fondom igrača, sigurno najveće razočaranje ovih svjetskih kvalifikacija. A prije četiri kola europski mediji su pisali da je od svih momčadi Hrvatska najbliža odlasku u Rusiju na svjetsku smotru. I novinari su glupani, pa možda i pisac ovaj redaka koji je vjerovao u Rusiju.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI