OSVRT NA NASILJE NAD ZDRAVKOM MAMIĆEM: ‘Dok stoji pravo jačega, nitko nije siguran za košulju svoju’!

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Stoga ćemo podastrti zaključak da smo bili izričito protiv nasilja Zdravka Mamića kada je šamarao goste po svečanim ložama, ne samo protiv nego i zgroženi, naravno... Kao što smo zgroženi i protiv postupka kojeg je mladić primjenio na bračkom Bolu, kada je s leđa udario Zdravka Mamića koji se stropoštao u more. U civiliziranoj, kulturnoj zemlji, zemlji koja želi prosperitet i red takvi postupci moraju biti oštro sankcionirani

Oduvijek je moralno pitanje čovječanstva bilo – kako se postaviti prema nasilju. Odgovarati na nasilje – nasiljem? Ili primijeniti drugačiji, moralniji način borba. Od “klin se klinom izbija” do “jauk se čuje bez obzira tučeš li ili tebe tuku” – svijet antropologije bavi se pitanjem nasilja i odgovora na nasilničko ponašanje.

Stoga ćemo podastrti zaključak da smo bili izričito protiv nasilja Zdravka Mamića kada je šamarao goste po svečanim ložama, ne samo protiv nego i zgroženi, naravno… Kao što smo zgroženi i protiv postupka kojeg je mladić primjenio na bračkom Bolu, kada je s leđa udario Zdravka Mamića koji se stropoštao u more.

U civiliziranoj, kulturnoj zemlji, zemlji koja želi prosperitet i red takvi postupci moraju biti oštro sankcionirani.

Sudski i penološki, da bi djelovali kao upozoravajući i preventivni!

Mnogi će u ovoj našoj priči upasti s replikom – zašto Zdravko Mamić nije bio kažnjavan kad je primjenjivao nasilničke metode?



Kao društvo smo zaboravili mnoge postulate urednog i poštenog života, poput one stare starćevićanske izjave – “Dok stoji pravo jačega, nitko nije siguran za košulju svoju”. Mamića je snašla takva kletva, neprijeporno. Međutim, opravdavati čin mladića koji je usred bijelog dana udario čovjeka ne samo da je sumanuto, pa i užasno za društvo i sredinu u kojoj živimo, nego je i opasno jer može izazvati podjele. Kojima smo tako skloni?

Koje podjele? Pa, podjele na one koji odobravaju nasilnički udarac na nasilnika i one koji ne odobravaju nikakve metode nasilništva, pod svaku cijenu.

Skloni smo filozofiranju i podjelama i od incidenta u Braču nastati će upravo takva podjela. Kao da već odavno nismo podijeljeni na svim frontovima.

Na kraju da ponovimo. Dok stoji pravo jačega nitko nije siguran za košulju svoju.

Ovo u Bolu je zoran primjer!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI