Od fatalne prometne nesreće do najsjajnijeg odličja

Nina Djurdjevaic/PIXSELL

Povijesni dan za Hrvatsku. Ovaj 17. ožujka 2018. godine naš će narod pamtiti po prvom zlatu na Zimskim paraolimpijskim igrama u povijesti, a heroj koji je donio najsjajnije odličje zove se Dino Sokolović. Sokolović je ujedno i najslavniji hrvatski paraolimpijac čije bi dosadašnje uspjehe mogli nabrajati satima.

Dino je osvojio naslov paraolimpijskog pobjednika u slalomu za sjedeće skijaše na 12. ZPOI u Pjongčangu. Nakon što je u prvoj vožnji Sokolović bio treći s vremenom od 49.13 sekunde, u drugoj vožnji je pokazao svoju superiornost i s ukupnim vremenom od 1:39.82 osvojio prvo zlato za hrvatske zimske sportove. Srebro je pripalo Amerikancu Tyleru Walkeru sa 1:40.55, a brončani je Francuz Frederic Francois sa 1:42.03.

“Da budem iskren, nakon trećeg mjesta u prvoj vožnji nisam očekivao zlato. Druga staza je za mene bila puno teža, drugi nisu uspjeli ovog puta, a ja jesam. Nije mi se vrtio film iz Sočija kada sam ostao bez medalje, samo me je bilo malo strah da zbog grešaka ne izgubim treću poziciju. Mnogi koji su možda i bolji od mene danas nisu uspjeli. Jednostavno ovog puta su se kockice posložile u moju korist. Konkurencija u Pjongčangu je daleko jača nego prije četiri godine u Sočiju, međutim imao sam sreće u prvoj vožnji na stazi koja je bila tako zahtjevna da su neki od mojih konkurenata lošije odvozili ili odustajali. Kada sam ušao u cilj druge vožnje, prvo mi je prošlo kroz glavu da sigurno imam medalju. U prvom ‘laufu’ sam zaostao 70 stotinki za vodećim Nizozemcem Jeroenom Kampschreurom, koji se trenutno najbolje skija no ovog puta na moju sreću on nije uspio završiti utrku. Ovo paraolimpijsko zlato posvećujem supruzi Barbari i kćerki Viti”, rekao je nakon povijesne pobjede Sokolović.

Inače, Sokolović ima doista tešku životnu priču. Imao je svega 14 godina kada je ostao bez majke i dva brata. U fatalnoj prometnoj nesreći 2003. godine u Močilama kod Vrbovskog poginuli su njegova majka i braća, a on je postao invalid. Dogodilo se to posljednjeg dana škole kada je išao s obitelji na more. Dino je u nesreći ostao bez obje noge i zadobio je brojna oštećenja. No, to nije stalo na put ovom vrhunskom sportašu, koji je eto godinama kasnije ostvario svoj san i učinio svoju zemlju ponosnom.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI