Mateša: ‘Nema mjesta zabrani, prihodi od kocke glavni su izvor financiranja sporta u Hrvata’

7dnevno

Vijest o potpunoj zabrani svih oblika kockanja u Albaniji potaknula je i kod nas raspravu bi li isto trebalo učiniti i u Hrvatskoj s obzirom da problem s ovisnošću o kocki  nije zanemariv ni u našoj državi, a posebice među mladima. No je li rješenje baš tako jednostavno za portal Direktno komentirao je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

Naime, prihodi od igara na sreću glavni su izvor financiranja vrhunskog sporta u Hrvatskoj. 

“Vrhunski sport, dakle, svi nacionalni savezi, njih 84, plus olimpijski odbor, financiraju se ponajprije od igara na sreću. Dakle, od onoga što završi u državnom proračunu od tog iznosa 35 posto ide sportu i to je glavni izvor financiranja sporta u Hrvata”, pojašnjava Mateša.

Naime, kladionice moraju državi plaćati pet posto poreza na sve uplate, ali i deset posto poreza na sve dobitke. Primjerice, u 2017. godini je u državni proračun uplaćeno 14 milijuna kuna godišnje naknade za priređivanje klađenja, 251,9 milijuna kuna iznosila je mjesečna naknada te je prikupljeno oko 315,7 milijuna poreza na dobitke od klađenja. Dakle riječ je ukupno 581,6 milijuna kuna.

Iz Hrvatskog olimpijskog odbora već duže vrijeme upozoravaju da su u sustavu financiranja hrvatskog sporta potrebne promjene, a dodatan i značajan prihod za sport vide upravo u oporezivanju klađenja putem interneta.



“Glavni problem u području igara na sreću je ilegalno internetsko klađenje koje Hrvatska još nije regulirala, jer te strane tvrtke djeluju izvan hrvatskog pravnog sustava i iz Hrvatske nekontrolirano i neoporezivo odlazi najmanje milijardu kuna godišnje. To je ogroman gubitak za državni proračun, a ponajprije za hrvatski sport”, ističe Mateša.

Napominje kako već četiri godine traže od mjerodavnih da reguliraju to područje kao što je to učinila većina zemalja u EU, tim više što je prema važećem Zakonu o igrama na sreću zabranjeno priređivanje klađenja u Hrvatskoj svim inozemnim priređivačima kao i njihovo reklamiranje.

“To je područje koje meni iz potpuno nepoznatog razloga Hrvatska nikako da regulira, samo nam govore ‘mi radimo na tome’. Čak smo im prevodili i rumunjski i francuski zakon da im olakšamo, ali zasad nema pomaka”, ističe naš sugovornik koji se bori za povećanje novca hrvatskom sportu.

“Ako najmanje milijardu kuna odlazi iz Hrvatske godišnje, kada bi se ista sredstva oporezivala s tih pet posto, za sport bi dobili još najmanje 50 milijuna kuna što bi bilo dovoljno za njegovo neometano financiranje”, računa predsjednik HOO-a.    

Inače, prema Zakonu o igrama na sreću, prihodi od igara u državnom proračunu izdvajaju se za promicanje sporta (35 posto), za borbu protiv zlouporabe droga i svih oblika ovisnost; za udruge koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću, za organizacije koje se bave problemima osoba s invaliditetom i paraolimpijcima, kulturom, izvaninstitucionalnom naobrazbom i odgojem djece i mladih te udrugama koje promiču razvoj civilnog društva, piše direktno.hr.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI