MAKSIMIR SLAVI TRI GOLA I TRI ZVJEZDICE!

gnk dinamo

Kad je u 55. minuti utakmice sudac nakon kratkog „vijećanja“ napokon priznao Dinamov pogodak, raspjevani i rasplamsali Maksimir je eruptirao: bio je to treći gol plavih, gol za potvrdu treće zvjezdice na dresu, uz – treću asistenciju kapetana Arijana Ademija. A, i za konačnih 30 bodova pred splitskim rivalom i 25 pred doprvakom Rijekom ove sezone…

Bila je to i pobjeda za našega voljenog i nezaboravnog člana plave obitelji, našega dragog proslavljenog vratara Zlatka Škorića koji je preminuo u četvrtak u Zagrebu. S tribina se orilo Škorićevo ime i bila je ovo pobjeda njemu u čast.

Plavi su, dakle, na zatvranju blistave i uvjerljive sezone, u dvoboju zadnjega kola, pobijedili Hajduk 3:1 i tako potvrdili svoj 30. naslov državnog prvaka u povijesti što mu simbolički donosi i novi dekor na dresu sljedeće sezone: treću zvjezdicu iznad klupskoga grba. Dinamo je sezonu zaključio sa 92 osvojena boda.

Štoviše, trener Nenad Bjelica s plavima je ove sezone osvojio 85,2 posto bodova što je najbolji učinak plavih u zadnjih 12 godina. Tada je, u sezoni 2006/’07., trener Branko Ivanković postavio dojmljiv rekord od 92,9 posto osvojenih bodova. Bjeličin je učinak treći najbolji Dinamov postotak u povijesti HNL-a. Na drugom je mjestu Otto Barić koji je s plavima u sezoni 1996/’97. osvojio točno 90 posto bodova.

Generator Dinamove pobjede bio je razigrani kapetan Ademi koji je suigračima čak triput pripremio loptu „na pladnju“ i tako ih promovirao u strijelce. Štoviše, u takvom je ambijentu ponovno zablistao i Mario Gavranović koji je s nova dva pogotka ušao među top strijelce u povijesti derbija Hajduka i Dinama. U dresu maksimirskoga kluba čak je šest puta tresao mrežu bijelih i time dijeli osmo mjesto na povijesnoj ljestvici s Markom MlinarićemMarijem Mandžukićem i Juniorom Fernandesom. Na vrhu je Franjo Wölfl s ipak teško dostižnih 15 golova.



Zanimljivo, i strijelac Hajdukova gola, Mijo Caktaš, ušao je među top strijelce splitskoga kluba u povijesti derbija. I on je Dinamu, baš kao i Gavranović Hajduku, šest puta tresao mrežu.

Akciju za prvi pogodak plavih inicirao je Stojanović u 20. minuti. Ubacio je s desnoga krila, Gavranović propustio loptu na vrhu peterca, vratar Posavec ju kratko odbio, ali tek do Ademija koji je, desetak metara od vrata vješto proslijedio udesno za Hajrovića, a on mirno plasirao za vodstvo i slavljeničku erupciju na tribinama.

Početkom drugoga dijela i maksimirski se branič Theophile ušuljao u suparnički kazneni prostor, dočekao „ničiju loptu“, lagano je ubacio na vrh peterca, Ademi spretno spustio glavom, a Gavranović zakucao praktički pred samom gol-crtom.

Olmo je u 56. minuti filigranski gurnuo loptu u suparnički kazneni prostor na desnoj strani, Gavranović bježao iz zaleđa prepuštavši loptu Ademiju. Maksimirski ju je kapetan spretno dohvati i ubrzo potom servirao Gavranoviću za novi gol. Suci su nakratko vijećali o ovome golu i ipak shvatili da je loptu dohvatio Ademi koji je nadirao iz drugoga plana i nije bio u zaleđu.

Gosti su ublažili poraz u 68. minuti kad je Caktaš spretno prihvati loptu i izbio sam pred Dinamovim vratarem.

Bila je ovo atraktivna, zanimljiva i otvorena utakmica, baš u skladu sa slavljeničkim spektaklom. Uostalom, plavi su i prije vodećega pogotka namučili Hajdukova vratara. Olmo je povukao napad, proigrao Hajrovića koji je snažno pucao s 20-ak metara, a Posavec paradom izbio loptu izvan igrališta. Na drugoj su strani prilike stvorili i Gyurcso, Caktaš, Jairo.

Najveću je priliku ipak propustio Hajrović kod vodstva 1:0. Gavranović je povukao kontranapad pa u padu, ležeći na travnjaku, efektno asistirao udesno Hajroviću koji je izbio sam pred Posavcem, ali mu je Hajdukov vratar obranio. U sučevoj je nadoknadi borbeni Andrić poput rovokopača izborio loptu za Oršića, ali Posavec je i njegov udarac uspio zaustaviti.

Bilo je tu još poteza za naklon: Hajrovićev dribling i pirueta od kompletnih 360 stupnjeva pa Oršićev bijeg po lijevoj strani u duljini polovice igrališta… Obojica su zaustavjeni prekršajem. Kasnije je Hajrović na desnoj strani ponovio onakav Oršićev trk nanizavši petoricu suparničkih igrača u furioznom prodoru preko polovce terena.

 

Zagreb, 26. svibnja

Prva HNL, 36. kolo

Dinamo – Hajduk

Stadion Maksimir

Dinamo: Livaković – Stojanović, Theophile, Dilaver, Leovac – Ademi, Moro; Hajrović (90. Andrić), Olmo (90. Gojak), Oršić – Gavranović (75. Šunjić)

Trener: Nenad Bjelica

Hajduk: Posavec – Ismajli, Svatok (65. Tudor), B. Lopez, Fomitschow – Jurić (52. Jradi), Nejašmić, Barry; Caktaš – Gyurcso, Jairo

Trener: Siniša Oreščanin

Sudac: Ivan Bebek (Rijeka), Gledatelja: 15.433

Strijelci: 1:0 Hajrović (20.), 2:0 Gavranović (49.), 3:0 Gavranović (56.), 3:1 Caktaš (68.)

Facebook Comments

Loading...
DIJELI