Mađari pobijedili očajnu Hrvatsku!

hns.hr

Teško se sjetiti neke izgledne prilike svjetskih doprvaka u utakmici sa skromnom mađarskom reprezentacijom.

Veliko iznenađenje dogodilo se na Groupama Areni! Mađarska je pobijedila doprvake svijeta, Hrvatsku (2:1). Vjerojatno im je to najzvučnija pobjeda još od onih dana kad je igrao Ferenc Puskas i ona njegova ‘laka konjica’.

Zašto se dogodila senzacija koja je odjeknula u nogometnom svijetu? Iz jednostavnog razloga zato što Vatreni nisu bili dobri. Nije to bila Hrvatska na kakvu smo navikli. Utakmica protiv Azera bila je upozorenje, ali očito nedovoljno.

Startalo je prema očekivanjima. Vatreni su sigurno kontrolirali igru većim posjedom lopte, Mađari su djelovali poprilično impresionirano. Kao da se u vrstu Marca Rossija uvukao strah od zvijezda s druge strane, a znamo da su u strahu velike oči. Tu pljašljivost i zbunjenost domaćina Dalićevi dečki mogli su kapitalizirati već nakon šest minuta igre, Borna Baršić je ubacio, ali Andrej Kramarić kao da se nije nadao da će lopta proći kroz mađarsku obranu, pa je njegov udarac s nekih jedanaest metara prohujao kraj stative. Kad je pak Rebić zabio nakon ‘fliper’ kombinacije, pomislili smo da bi to zapravo trebalo biti to…

Samo smo očekivali da Vatreni uskoro postignu drugi pogodak, pa da budimpeštanska priča bude riješena. Naši dečki i dalje su kontrolirali igru, iako smo stekli dojam da su igrali recimo u ‘trećoj’ brzini, taman toliko koliko im je bilo potrebno da domaćina drže na distanci, na udaljenosti koja je sasvim dovoljna da kvalitativno slabija momčad ne može zadati nikakav jači udarac.

Tako je sve to nekako mirno djelovalo do 28. minute, kad je na travnjak legao Borna Barišić. Zbog ozljede je morao napustiti travnjak, a umjesto njega je ušao Marin Leovac. Ne želimo sad konstatirati da je pad igre Vatrenih stigao zbog ozljede Barišića, ali činjenično stanje kazuje da su od tada do konca prve dionice naši dečki jako patili. Uskoro je stiglo poravnanje, Szalai je pobjegao Vidi, prošavši mu iza leđa, takve propuste od Domagoja gotovo da nismo viđali.



Nakon tog pogotka Mađarska kao da je dobila krila, više nije djelovala kao ona prestrašena reprezentacija s početka ogleda, postali su goropadni, agresivni, u Dalićevu momčad se uselio nemir, lopte više nisu bile prezicne, a slika na travnjaku izgledala je pomalo nestvarna. Doprvake svijeta su domaćini stiskali, pravili im probleme.

Uskoro je na vidjelo isplivala i jedna sporna situacija. Dejan Lovren nenamjerno je stao na nogu Dominika Nagya, Mađari su tražili jedanaesterac, ali nije ga bilo, prekršaj se dogodio izvan šesnaterca. Međutim, sudac ga uopće nije dosudio, a Nagy je zbog ozljede morao napusiti travnjak poput našeg Barišića. Do kraja prve dionice, Mađari su napadali kao bijesni stršljenovi, ali osim nekih udaraca izvana nisu ozbiljnije ugrozili Vatrene.

Nakon petnaest minuta drugog poluvremena u kojoj je Hrvatska bila bolja i angažiranija nego u jednom dijelu prvog poluvremena, šansu je imao Perišić, nakon što mu je Modrić gurnuo sjajnu loptu. Ivan je izvagao svog čuvara, ali je udarac iskosa završio pokraj vratnice. U tom drugom poluvremenu Hrvatska je imala potpunu incijativu, ulazak Brekala donio je više živosti, ali šanse se nisu stvarale. Pa su Mađari zabili, Hrvatska je opet primila pogodak nakon prekida.

A mogla je ubrzo primiti još jedan. Leovac je krivo ‘uštopao’ loptu, ona se odbila do Kalmara, ali Kalinić je uspio obraniti, onda je lopta ispucana s same crte, odbila se do Szalaia, Lovre je opet obranio nogom, na kraju je završila u bloku Lovrena… Pravo je čudo kako Mađari to nisu zabili, Hrvatska se izvukla. Ali poraz nije mogla izbjeći.

MAĐARSKA – HRVATSKA 2:1 (Szalai 34′, Pátkai 76′ / Rebić 13′)

MAĐARSKA: Gulácsi – Baráth, Kádár, Orban, Dzsudzsák, A. Nagy, Szalai, Lovrencsics, Pátkai, D. Nagy, Szoboszlai

HRVATSKA: L. Kalinić – Barišić, Vida, Lovren, Jedvaj – Rakitić, Brozović, Modrić – Perišić, Kramarić, Rebić

Facebook Comments

Loading...
DIJELI