KAKAV JE TO SVIJET? Radnik može biti sretan što za 40 godina zaradi kao Sanchez za jedan tjedan

0
403
screenshot

Ne čudi neka vrsta otvorenog pisma kojeg su potpisali ugledni građani Manchestera u kojima se žale na takvu neravnopravnost, diskriminaciju i ponižavanje...

Običnim ljudima nikad neće ići u glavu koliko se enormno bogato plaćaju današnji nogometaši. Dobro, ni prije im nije bilo jasno, no današnja vremena probijaju sve granice razuma kada su u pitanju honorari nogometaša. Napose, otkad se otvorilo kinesko tržište koje postaje strah i trepet europskoj i južnoameričkoj nogometnoj sceni.

Zadnje vijesti koje dolaze iz Kine dižu kose predsjednicima najbogatijih svjetskih klubova. Koji se sad već stvarno počinju brinuti hoće li moći u svojim redovima zadržati i dosad skupe nogometne zvijezde. No, Europljani su izgleda odlučili konkurirati toj azijskoj razmetljivosti. Što je drugo doli transfer Alexisa Sancheza iz Arsenala u Manchester United, on je potpisao ugovor kojim mu je zajamčeno 600 tisuća funti tjedno. Ni manje, ni više. Istovremeno se u Britaniji vodi rasprava zašto taj isti klub, Manchester United radi samo za sedam funti na sati, što je skoro dvije funte manje ispod minimalne zakonske svote koja se mora plaćati u Velikoj Britaniji.

Loading...

Stoga, ne čudi neka vrsta otvorenog pisma kojeg su potpisali ugledni građani Manchestera u kojima se žale na takvu neravnopravnost, diskriminaciju i ponižavanje. Pismo je potpisao i svećenik Ian Rutherford: “U vrijeme kada United rasipa milijune u zimskom prijelaznom roku mnogi radnici s Old Trafforda moraju birati hoće li doma upaliti grijanje ili skuhati ručak. Čuo sam toliko priča o sramotno niskim plaćama radnika na Unitedovom stadionu, koji se teško muče kako bi živjeli dostojanstveno.”

Novinari su se poigrali i izračunali da bi radnik s travnjaka na Old Traffordu morao raditi 41 godinu da bi zaradio koliko Sanchez zaradi na jedan tjedan. Spominju se i radnici koji bi željeli da su plaćeni barem po zakonskom minimumu “čime bi United pokazao da je veliki klub”.