Izbornik na Svjetskom neće moći računati na brojna velika imena!

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Siječanjski prijelazni rok gotov je u većini zemalja, pogotovo u najvećim europskim ligama. Ovaj prijelazni rok bio je posebno važan za one nogometaše koji još nisu stekli siguran status u svojim reprezentacijama, sudionicama Svjetskog prvenstva u Rusiji koje se održava ovoga ljeta.

Tko se sada ‘prodao’ ili ‘posudio’, ima dobre šanse za oživljavanjem karijere i vjerojatno će konkurirati za nastup na Svjetskom, ali oni koji su zaglavili u matičnim klubovima u kojima su marginalizirani ili nikako da uhvate dobro formu, e njima se loše piše.

Malo ćemo se pozabaviti s onim hrvatskim reprezentativcima koji bi mogli upasti, odnosno ispasti iz Dalićeve sekelcije za Rusiju, odnosno, onima koji su uspjeli ostvariti spasonosne transfere ove zime i onima koji nisu.

Četvorica hrvatskih reprezentativaca uspjela su osigurati novu priliku za hvatanjem forme, ali bilo je i onih koji nisu. Počet ćemo s onima koji su u boljem položaju.

Sretnici



Domagoj Vida konačno je okonačao sagu s Dinamom iz Kijeva i prešao je u redove Bešiktaša i to bez odštete jer mu je istekao ugovor s ukrajinskom momčadi. Turska liga nije najjača europska liga, ali je svakako konkurentnija od ukrajinske i dolazak u redove prvaka, gdje je, još k tome, Vida dočekan kao kralj, već po dolasku na aerodromu dočekale su ga tisuće navijača. Vida je jedan od najboljih hrvatskih braniča, ako ne i najbolji. U najboljim je godinama i održava dobru formu u konstatni već duže vrijeme pa ne sumnjamo da je neće nastaviti i u Bešiktašu.

Kad smo kod Bešiktaša, jedan naš reprezentativac baš se spasio odlaskom iz tog kluba. Matej Mitrović napustio je redove turskog velikana i otišao je na posudbu u Club Brugge, gdje će ga voditi sjajni hrvatski strateg Ivan Leko. Leko forsra sustav s trojicom stopera pa će tako Mitrović vjerojatno biti stalni igrač. Zanimljivo je kako se već upisao u strijelce u svom debiju.

Spasio se i Marin Leovac. Dogovorena je posudba, odnosno, povratak u Rijeku jer ipak su trenutno i Strinić i Pivarić ispred njega, a kod Keka će imati mjesto u momčadi i što je važnije Slovenac jako dobro zna što će s njim. Teško je zapravo reći da je odlazak iz PAOK-a u Rijeku bio korak nazad, možda je čak bio bolji potez za Leovčevu formu, jedino možda financijski nije.

Braniči su dobro prošli, ali karijeru si je definitivno spasio Marko Pjaca. Krilni napadač nikako se nije uspio nametnuti zahtjevnom Maxu Allegriju u Juventusu pa ga je ovaj odlučio poslati kod perspektivnog mladiog stratega Domenica Tedesca u Schalke. Kod njega će Pjaca jamačno dobivati više prilika i možda se konačno vratiti u onu formu koju je imao u Dinamu prije više od godinu i pol. Pjaca nije upitan kod Dalića, ali upitan je za početni sastav i zato je u Schalkeu, kako bi izborio sigurno mjesto u momčadi.

Nesretnici

Počet ćemo s najvećim gubitnikom ovog prijelaznog roka i nogometašem koji bi vrlo lako mogao ispasti iz prve momčadi reprezentacije. Riječ je dakako o Marcelu Brozoviću. Brozovića ‘šikaniraju’ u Interu valjda još otkako je došao iz Dinama. Jedno vrijeme bio je u odličnoj formi, potom je padao, pa se vraćao, pa se svađao s trenerima, pa je utakmice gledao s tribina, pa je zabijao i asistirao… Sve u svemu, Brozović je u najboljim godinama za veznjaka i pod hitno si je morao pronaći klub u kojem će imati stalno mjesto u početnom sastavu, ali to se nije dogodilo. Zaglavio je kod Spalettija i sada je prepušten na milost i nemilost strogom talijanskom strategu.

Dalić ga na krilu vjerojatno više neće koristiti, što znači da Brozoviću preostaje igra na poziciji centralnog veznog, a tu je konkurencija ogromna. No, Brozović pak ima nešto drugačiji stil igre od ostalih igrača na svojoj poziciji pa mu to možda može pomoći da se ugura u početni sastav, ali Dalić će svakako uzimati u obzir formu i minutažu u klubu.

Drugi najveći gubitaš, definitivno je Mateo Kovačić i on bi se zaista polako trebao zapitati u kojem smjeru želi da njegova karijera ide. Grijanje klupe i povremeni nastupi za ‘kraljevsku momčad’ u godinama kada bi već dobrano trebao biti glavna zvijezda nekog kluba ili barem jedan od ključnih igrača, zaista nije nešto što se očekivalo od Kovačića. Konkurencija u Realu u veznoj liniji je ogromna, a trenutno mu je glavni konkurent Luka Modrić, koji posao odrađuje na najbolje na svijetu. Nije mu bolje niti u reprezentaciji. Tamo ga ‘šišaju’ opet Modrić, ali prednost imaju i Rakitić i Badelj, pa možda čak i Brozović. Kova je do sada već trebao biti nositelj i u klubu i u reprezentaciji, ali ostankom u Realu još se više udaljio od bilo kakve renesanse.

Još jedan bivši dinamovac možda neće vidjeti Rusiju. Riječ je o Marku Rogu. Taj je valjda otišao u najgori klub za razvoj. Napoli, a pogotovo pod Sarrijem, nije klub za mladog i još neprofiliranog mladog igrača. Sarri preferira gotove igrače i to one koji mogu podnjeti strahovite taktičke zadaće, brutalne treninge, suludu trku, maksimalnu koncentraciju i nepogrešivu, gotovo robotsku izvedbu na svakoj utakmici. Rog je odličan igrač, bez daljnjega, ali teško će pored tolike konkurencije izboriti mjesto u prvoj momčadi. Očekivala se barem posudba, pa makar i nazad u Dinamo ne bi bila loša, ali ostanak u Napoliju možda i nije bio dobar potez. Statisika možda maskira situaciju, jer Marko je odigrao 17 utakmica ove sezone, ali kvaka je u tome što je odigrao samo 184 minute.

Problematičan je i Andrej Kramarić. Žario je i palio prošle i pretprošle sezone u Hoffenheimu, ali ove sezone u 28 utakmica zabio je samo dva gola. Dakle, u velikoj je krizi, ali u reprezentaciji kod Dalića pokazao je kako je itekako iskoristiv u napadu. No, Nagelsmann ima povjerenja i Kramarića pa se možda u proljetnjem dijelu i probudi.

Loše se piše i Tinu Jedvaju koji je ponovo zaglavio u Leverkusenu gdje nije ni na radaru trenera. Spominjala se čak i kombinacija u kojoj se vraća u Dinamo na posudbu, ali to je propalo, kao očito i sve ostale kombinacije.

Da nisu samo bivši dinamovci u problemu, tu se našao i jedan bivši hajdukovac. Nikola Vlašić prošao je pravi ‘rollercoaster’ ove sezone. Ostvario je najveći transfer u povijesi Hajduka, prešao je u moćni Everton, gdje je odmah i eksplodirao i pružio nekoliko sjajnih partija, ali onda se dogodilo najgore. Smjenjen je trener koji ga je doveo, ‘caretaker’ Unsworth ga je odbacio, a novi trener Allardyce ne vidi ga kao stalnog člana momčadi i osuđen je na grijanje klupe.

Očekivalo se kako će ovo biti Vlašićeva velika sezona, ali trenutno su u reprezentaciji ispred njega Perišić, Pjaca pa čak i Rebić koji kod Kovača u Frankfurtu igra sjajno. Vlašić nije posuđen niti prodan ove zime, ali ne postoje baš nikakve naznake da će ga ‘Big Sam’ vratiti momčad.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI